Milli Eğitim Bakanlığı'nın Zarifoğlu ile imtihanı: Tavsiye listesinde mi, değil mi?

Cahit Zarifoğlu’nun kitabının tavsiye edilen kitaplardan çıkarılmasına yönelik tartışma sürüyor. Bakan Selçuk gelen tepkiler üzerine iddiaları yalanladı ancak 19 Aralık’ta TBMM’ye gönderdiği yazıda "konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını" söylemiş

1

Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, ünlü yazar Cahit Zarifoğlu’nun “Bir Değirmendir Bu Dünya” isimli kitabını tavsiye edilen kitaplar listesinden çıkararak yerine Kemal Tahir’in Esir Şehrin İnsanları kitabını koymasıyla başlayan tartışma sürüyor. 

Tartışmanın başlangıcı geçtiğimiz yılın mayıs ayına dayanıyor. Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü, “öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için” 24 Mayıs 2018’de bir komisyon kurdu ve beş kitaplık tavsiye listesi hazırladı. Listede Cemil Meriç’in Bu Ülke, İskender Pala’nın Şah ve Sultan, Doğan Cüceloğlu’nun İçimizdeki Çocuk, İbrahim Naci’nin Allahaısmarladık ve Cahit Zarifoğlu’nun Bir Değirmendir Bu Dünya isimli kitapları bulunuyordu.

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çalışması gereği bu kitapların öğrencilere okutulması sağlanacak ve kitaplardan sınav yapılacaktı.  Bu kitaplardan sadece Cemil Meriç'in yazdığı Bu Ülke kitabı MEB'in tavsiye ettiği 100 Temel Eser içindeydi. Milli Eğitim Bakanlığı 17 Aralık 2018'de 100 Temel Eser Genelgesi'ni kaldırdı.

CHP'nin önergesi 26 Eylül'de

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan; Zarifoğlu'nun kitabının okuma listesine alınmasını 26 Eylül 2018’de TBMM gündemine taşıyarak bir soru önergesi verdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yönelik hazırlanan soru önergesinde kitapta “CHP aleyhindeki ifadelerin yanı sıra cihat propagandası yapıldığı” iddia edildi ve “İslam düşmanları bugünkü cemiyeti içkici, faiz sever, laik ve başıbozuk hale getirmek için nasıl uzun yıllar gayret etmişse insanları bu hainlerin elinden kurtarmak için de aynı derecede gayret göstermek gerekli ” ifadelerinin yer aldığı belirtildi.
 

 

Tartışmalar üzerine, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü Zarifoğlu'nun kitabını tavsiye listesinden çıkardı, yerine Kemal Tahir'in Esir Şehrin İnsanları kitabı konuldu. 

MEB: Kitabı hiçbir zaman tavsiye etmedik

CHP’nin önergesine cevap 19 Aralık 2018’de geldi. Independent Türkçe, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla TBMM’ye gönderilen belgeye ulaştı. Yazıda, Zarifoğlu’nun kitabının Talim ve Terbiye Kurulu tarafından hiçbir zaman tavsiye kitaplar arasında yer almadığı ifade edildi. 

Cevap yazısında, Zarifoğlu’nun kitabı hakkında oluşan “hassasiyet” nedeniyle yeni bir komisyon kurulduğu ve komisyonca Zarifoğlu’nun kitabı yerine Kemal Tahir’in Esir Şehrin İnsanları isimli romanının seçildiği vurgulandı. 

Selçuk imzalı yazıda dikkat çeken bir diğer nokta da konuyla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldığının belirtilmesi oldu.


Zarifoğlu’nun kitabının listeden çıkarılmasının kamuoyuna yansıması üzerine Bakan Ziya Selçuk kişisel Twitter hesabından bir açıklama yaparak “Edebiyatımızın zarif ustası Cahit Zarifoğlu’nun kitabının bakanlıkça toplatılması ve yasaklanması söz konusu dahi olamaz. Medyadaki haberler Çanakkale M.E. Müdürlüğü’nün yereldeki bir kararı olup konu soruşturulmaktadır. Ayrıca şahsıma atfedilen yorumlar bütünüyle gerçek dışıdır” dedi. 

Cahit Zarifoğlu'nun 100 Temel Eser arasında tek kitabı bulunuyor. O da Yürekdede ve Padişah adlı kitap.

DAHA FAZLA HABER OKU