Okullarda maske zorunluluğunu yasaklayan Teksas Valisi'ne federal yargıç "dur" dedi

ABD Bölge Yargıcı Lee Yeakel, Abbott'un yasağının Engelli Amerikalılar Yasası'nı ihlal ettiği kararına vardı

Teksas Valisi Greg Abbott (AP)

Bir federal yargıç, Teksas Valisi Greg Abbott'un okullardaki maske zorunluluğuna getirdiği yasağı Engelli Amerikalılar Yasası'nı (ADA) ihlal ettiği için hükümsüz kıldı.

ABD Bölge Yargıcı Lee Yeakel çarşamba günü açıkladığı kararıyla yerel yöneticilere okul bölgelerinde maske takılmasını isteyip istemediklerine bireysel olarak karar verme hakkı tanımış oldu.

Yargıç Yeakel; Vali Abbott, Eyalet Başsavcısı Ken Paxton ve Teksas Eğitim Ajansı Müdürü Mike Morath aleyhine açılan davada, ağustosta birkaç aile adına yasağa itiraz eden hak savunucusu grup Teksas Engelli Hakları'yla (Disability Right Texas) aynı tarafta yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davada temmuz sonlarında yürürlüğe konan yasağın engelli öğrencileri okulda Kovid-19'a maruz kalma veya evde kalma arasında seçim yapmaya zorlayarak ayrımcılık yaptığı savunulmuştu.

Yargıç Lee Yeakel, yasağın 1990'da yürürlüğe giren ADA nedeniyle hükümsüz kaldığını kabul etti ve virüsün özel sağlık ihtiyaçları olan öğrenciler için daha büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Kararında, "Davacılar tarafından sunulan kanıtlar, Davacıların engelli olmayan akranlarıyla eşit bir şekilde yüz yüze eğitim görmenin yararlarından mahrum bırakıldığını ortaya koyuyor" dedi.

Paxton, dairesinin kararı temyize götürmeyi planladığını söyledi. Bunun ulusal ölçekte etkileri olabilir çünkü birkaç eyalet daha çocuklar için maske zorunluluğu üzerine hukuk mücadeleleriyle karşı karşıya.

Paxton çarşamba gecesi paylaştığı tweet'te "Yargıç Yeakel'in dairemin okul bölgeleri gibi devlet kurumları tarafından maske zorunluluğu dayatılmasını yasaklayan GA-38'i yürürlüğe koymasını engelleyen kararına kesinlikle katılmıyorum" dedi.

Kurumum bu karara itiraz etmek için tüm yasal yolları değerlendiriyor.

Önceki günlerde yayımlanan bir Teksas Üniversitesi/Texas Tribune anketi, seçmenlerin yüzde 58'inin devlet okulu öğrencileri ve personeli için maske zorunluluğunu desteklediğini ortaya koydu.

Teksas Eğitim Ajansı'na göre eyalet genelinde en az 45 okul bölgesi Kovid-19 vakaları nedeniyle dönemin ilk haftalarında geçici olarak kapanmak zorunda kalmıştı.

Biden yönetimi eylülde, Vali Abbott'un koronavirüs test sonucunun pozitif çıkmasından sadece haftalar sonra okulda maske zorunluluğu yasağına ilişkin bir medeni haklar soruşturması başlatmıştı.

Valilik kısıtlayıcı kürtaj kanunu, seçim kanunu ve aşı zorunluluklarının yasaklanması dahil başka birkaç mevzuat alanında da hukuk mücadeleleriyle karşı karşıya.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU