Irak, Belarus-Polanya sınırındaki vatandaşlarını tahliye edecek

IKB yetkilisi "Gereken adımlar atılmazsa insanlar ölebilir" diye konuştu

Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizi devam ederken Minsk'teki Irak Büyükelçiliği ülkelerine dönmek isteyenlerin tahliye edileceğini açıkladı.

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) yetkilileri de aynı amaçla harekete geçtiklerini bu sebeple Bağdat ile görüştüklerini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus haber ajansı RIA Novosti'ye açıklama yapan IKB yetkilisi, "Polonya olsun Belarus olsun tüm taraflarla, bir çıkış yolunun bulunması, yardım sağlanması için görüşmeler yapılıyor. Bu insanlar soğukta, ormanda bulunuyor. Bu insanlar ölümle karşı karşıya. Gereken adımlar atılmazsa insanlar ölebilir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan birçok sığınmacı, uluslararası ajanslara yaptıkları açıklamalarda "ne pahasına olursa olsun Avrupa Birliği topraklarına geçmek istediklerini" söyledi.

En az 6 kişi hayatını kaybetti

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Duhok Milletvekili Çiya Şerif Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada "Onlardan ne kadarının Kürt olduğuna ilişkin elimizde bilgi yok. Aralarında Irak, Afganistan, Libya, Afrika, Pakistan, İran, Suriye dahil birçok ülkeden sığınmacılar bulunuyor" ifadelerini kullanmıştı.

Şerif, kendilerine ulaşan bilgiye göre şimdiye kadar 2'si Suriye'den olmak üzere toplamda 6 Kürt sığınmacının hayatını kaybettiği bilgisini paylaşmıştı

THY ve Belavia, Türkiye üzerinden Belarus'a yapılan uçuşlara Irak, Suriye ve Yemenlileri almayacak

Öte yandan Türk Hava Yolları (THY) ve Belaruslu havayolu şirketi Belavia'nın Minsk'e yapılan uçuşlara Suriye, Irak ve Yemen vatandaşları artık kabul etmeyeceği açıklandı.

Polonya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Jakub Kumoç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türk Hava Yolları, diplomatik pasaport sahipleri hariç, Minsk uçaklarına Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarını artık kabul etmeyeceğini doğruladı" ifadelerini kullandı.

Belavia'dan yapılan yazılı açıklamada ise şunlar kaydedildi:

Yetkili Türk makamlarının kararı doğrultusunda, 12 Kasım 2021 tarihinden itibaren Türkiye'den Belarus'a yapılacak uçuşlara Irak, Suriye ve Yemen vatandaşları kabul edilmeyecektir. Yasağa tabi yolcular bilet paralarını geri alma hakkına sahiptir. 

SHGM'den açıklama: İkinci bir emre kadar yürürlükte kalacak

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı:

Avrupa Birliği ve Belarus arasında yaşanan yasadışı sınır geçişleri sorununa bağlı olarak Ülkemiz havaalanlarından Belarus'a seyahat etmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına bilet satışı yapılmaması ve uçağa alınmamaları kararlaştırılmıştır. Söz konusu uygulama ikinci bir emre kadar yürürlükte kalacaktır.

 

 

 

 

 

Independent Türkçe, RIA Novosti

DAHA FAZLA HABER OKU