Lukaşeno'dan AB'ye gözdağı: Bizi sınırları kapatmakla tehdit ediyorlar, ya biz doğalgazı kapatırsak?

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in göçmen krizi nedeniyle Belarus’a yaptırımların artırılması çağrısına Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'dan gaz tehdidi ile yanıt geldi

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, Avrupa Birliği'nin (AB) Belarus aleyhine yeni yaptırımlar başlatması durumunda ülkesinin buna sert yanıt vereceğini söyledi / Fotoğraf: AA

Yaklaşık 4 bin kişinin bulunduğu Belarus-Polonya sınırında tansiyon gün geçtikçe artıyor. AB başta olmak üzere ABD ve NATO Polonya'ya desteklerini açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 Belarus, Avrupa'ya göçmeye çalışanları tutmayacağını açıkladı

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, 6 Temmuz’da yaptığı konuşmada, Belarus'un AB ile Geri Kabul Anlaşması’nı askıya alma sürecini hatırlatarak, Rusya ve Belarus’a yönelik Batı'nın tutumundan sonra artık savaştan kaçan insanları kendilerinin alamayacağını ifade etmişti.

AB’den yaptırım çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Polonya ile Belarus sınırındaki göçmen krizinin ardından AB üyesi ülkelerden Belaruslu yetkililere yönelik genişletilmiş yaptırım rejimini onaylaması çağrısında bulundu.

"Belarus, insanların hayatını tehlikeye atmaktan vazgeçmeli. Göçmenlerin siyasi amaçlar için Belarus tarafından araç olarak kullanılması kabul edilemez" ifadesini kullanan von der Leyen, AB'ye bu şekilde yapılan baskının işe yaramayacağını belirtti.

Lukaşonko'dan "gazı keseriz" tehdidi

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, Avrupa Birliği'nin (AB) Belarus aleyhine yeni yaptırımlar başlatması durumunda ülkesinin buna sert yanıt vereceği tehdidinde bulunarak Belarus üzerinden geçen doğalgaz akışını kesilebileceğinin sinyalini verdi.

Lukaşenko "Avrupa'yı biz ısıtıyoruz onlar yine de bizi sınırları kapatmakla tehdit ediyorlar. Ya biz doğalgazı kapatırsak? Bu yüzden Polonya hükümetine, Litvanyalılara ve diğer kafasızlara konuşmadan önce düşünmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

AB'den Rusya'ya dezenformasyon suçlaması

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Peter Stano ise, göçmenlerle ilgili Türkiye ve Belarus arasında benzerlik kurulmasının dezenformasyon olduğunu belirterek, "Bu, Rus dostlarımız tarafından sıkça kullanılan bir yöntemdir" dedi.

Stano, AB sözcülerinin basın toplantısında Belarus-Polonya sınırında Avrupa'ya geçmeye çalışan kişilerle ilgili bir soruyu yanıtladı.

"Türkiye'deki 2015'te yaşanan durum ile Belarus arasında paralellik kurmaya çalışan kim varsa dezenformasyon yapmaktadır. Bu, Rus dostlarımız tarafından sıkça kullanılan bir yöntemdir" diyen Stano, sahadaki gerçeklere odaklanmak gerektiğini vurguladı.

Peter Stano, şunları kaydetti:

Belarus'ta gördüğümüz şey devlet tarafından organize edilmiş, suni olarak yaratılmış bir göç krizidir. Bunu böyle ele almak gerekmektedir. Herkes Lukaşenko rejiminin insanları AB'ye kolayca gireceklerine dair yanlış sözler vererek kandırdığını, Minsk'e indiklerinde bu kişileri sınıra doğru ittiğini ve yasa dışı şekilde sınırı geçmeleri için neler yaptığını görüyor. AB olarak Rusya'ya Belarus üzerindeki etkisini kullanarak bu yasa dışı ve insanlık dışı faaliyeti durdurması için çağrı yapıyoruz

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU