Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çarpışma tehlikesi: Çin'in balistik füzeyle vurduğu uydu panik yarattı

Manevra yapmak zorunda kalan istasyon yaklaşık 1,2 kilometre yükseldi

Yörüngede yaklaşık 9 bin tonluk uzay çöpü bulunduğunu tahmin ediliyor. Kullanılmayan uzay araçlarının kalıntılarından oluşan bu çöpler UUİ'yle çarpışma tehlikesi yaratıyor (NASA)

Çin’in 1999’da fırlattığı ve 2002’de hizmet dışı bıraktığı hava durumu uydusunun bir parçası Uluslararası Uzay İstasyonu’yla (UUİ) çarpışma tehlikesi yarattı.

Ülkenin 2007’de balistik bir füzeyi denemek için vurduğu ve 3 bin parçaya ayırdığı Fengyun-1C'nin kalıntısının kendilerine yaklaştığını tespit eden UUİ astronotları, tehlikeden kaçınmak için manevra yapmak zorunda kaldı.

Uzaydaki nesneleri takip eden Harvardlı gökbilimci Jonathan McDowell, uydunun 48 kilometre genişliğindeki dev parçasının perşembe gecesi uzay istasyonuna çarpacağını tespit ettiklerini belirtmişti.

Uzay ajansları ise manevra sayesinde çarpışma riskinin artık büyük ölçüde ortadan kaldırıldığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mayıs ayında yine bir uzay çöpünün çarpmasıyla robotik kolunda delik açılan istasyonda şu anda NASA’dan Rusya Uzay Ajansı’ndan üç astronot görev alıyor.

Çarpışma tehlikesinin tespit edilmesinin ardından uzay ajansları, istasyonun manevra yapabilmesi için hesaplamalara başladı.

Sonunda astronotlar, istasyonu yoldan çekmek için halihazırda UUİ’ye kenetlenmiş Rus kargo aracı Progress MS-18’in motorlarını ateşledi. Böylelikle kargo aracı istasyonun irtifasını yükseltti.

Rusya Uzay Ajansı’ndan gelen açıklamada "Uzay enkazıyla çarpışmaktan kaçınmak için UUİ'nin yörüngesi yükseltildi. İlk verilere göre manevra sonucunda istasyon yaklaşık 1,2 kilometre yukarı çıkarıldı" ifadeleri yer aldı.

Söz konusu manevra Elon Musk’ın CEO’su ve kurucusu olduğu uzay firması SpaceX’in astronotları istasyona ulaştıracağı yeni Crew Dragon görevinin başlamasından birkaç saat önce gerçekleşti.

İstasyonda 6 aylık bir göreve başlaması planlanan astronotları taşıyan Crew Dragon uzay aracı, 11 Kasım’da Türkiye saatiyle 05.00’te UUİ’ye kenetlenmek üzere fırlatıldı.

Araçta NASA astronotları Raja Chari, Tom Marshburn, Kayla Barron ve Avrupa Uzay Ajansı astronotu Matthias Maurer yer alıyor.

Uzay aracının 12 Kasım’da Türkiye saatiyle 03.10’da UUİ’ye kenetlenmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Space, New York Times, TASS

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU