Amatör defineci Anglosaksonların en büyük altın sikke hazinesini buldu

Tarihi eser kaçakçılığına da konu olan hazine 131 altın sikke içeriyor

Sikkelerin çoğu Frenk tremislerinden oluşuyordu. Ancak hazinede üç tremis değerinde 9 büyük Bizans parası da yer alıyordu (British Museum)

Birleşik Krallık’ta hobi amaçlı metal dedektörü kullanan bir yurttaş, şimdiye dek keşfedilmiş en büyük Anglosakson sikke hazinesini gün yüzüne çıkardı.

Toplamda 131 altın sikke ve 4 altın nesneden oluşan hazine, definecinin yardımlarıyla 6 yıl içinde tamamlandı. 

2016 ve 2020 arasında dedektörüyle hazinenin büyük kısmını ortaya çıkaran amatör defineci, isminin açıklanmasını istemedi ve parçaları British Museum’a teslim etti.

Sikkelerin yüzde 85 ila 95 oranında altın içerdiği ifade edildi.

MS. 600 civarında, henüz bilinmeyen sebeplerle gömüldüğü anlaşılan hazine, İngiltere’deki West Norfolk bölgesinde çıkarıldı. Ancak buluntuların tam yeri güvenlik gerekçeleriyle açıklanmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira hazinenin bazı parçaları, daha önce tarihi eser kaçakçılığına konu olmuştu. Hazineye ait 10 sikkeyi yine bir metal dedektörü aracılığıyla tespit eden eski polis memuru David Cockle, buluşundan yetkilileri haberdar etmemiş ve sikkeleri 15 bin sterline (yaklaşık 200 bin TL) yasadışı yollarla satmıştı.

Olay 2017'de açığa çıkmış ve Cockle 16 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Sikkelerden ancak 8’i ele geçirilebilmişti.

British Museum'a göre hazinede sikkelerin yanı sıra bir kolye ucu, bir altın külçe ve uzmanların daha büyük mücevherlerin parçası olduğundan şüphelendiği iki nesne daha yer alıyor.

İngiltere’de daha önce bu tür altın nesnelerden ve külçelerden oluşan daha büyük Anglosakson hazineleri de bulunmuştu. Örneğin bu dönemin en ünlü keşfi, MS. 610 ve MS. 640 arasına tarihlenen Sutton Hoo gemi mezarıydı. Netflix filmi Kazı'ya (The Dig) da konu olan bu mezarda 37 altın sikkenin yanında birçok altın eşyadan oluşan bir çanta bulunmuştu.

Ancak uzmanlar amatör definecinin keşfettiği buluntuların, Anglosakson krallıklarına atfedilen en büyük sikke hazinesi olduğunu söylüyor. British Museum'dan Küratör Gareth Williams, yeni hazineyi "Bu çok önemli bir keşif" diye niteledi.

"Bu hazine, Sutton Hoo gemi mezarıyla yakın bir tarihten kalmış. Sutton Hoo mezarının tamamı kadar altın içermiyor ama çok daha fazla sikke içeriyor" diyen Williams, sözlerini şöyle sürdürdü:

Aslında o döneme ait olduğu bilinen en büyük sikke istifi.

Daha önce İngiltere'de bulunan en büyük Anglosakson hazinesi ise 101 sikke içeriyordu. Bu hazine 1828'de Crondall köyündeki bir çantada keşfedilmişti.

 

Independent Türkçe, Livescience, ITV

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU