Barış Terkoğlu: SADAT’ın kayıp iş ilanları

"SADAT, Türk ordusunda personele verilmiş çok özel savaş ve silah bilgilerini, teknik ve taktik birikimi, yurtdışına satıyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başdanışmanı ve SADAT'ın kurucusu Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi. (Fotoğraf: AA)

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, “Uluslararası savunma danışmanlığı” verdiğini ifade eden SADAT’ın TSK personelini işe aldığını belirterek, "Türk ordusunda bu personele verilmiş çok özel savaş ve silah bilgilerini, teknik ve taktik birikimi, yurtdışına satıyor. Konuştuğum kimi askeri hukukçular bu bilgilerin yurtdışına çıkarılmasının suç sayılabileceğini söyledi. Anlattıklarına göre bu faaliyetin, hem Askeri Ceza Kanunu’nda hem de Türk Ceza Kanunu’nda karşılığı var" diye yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SADAT'ın verdiği ilanlarda Türk askeri birikiminin yabancı silahlı güçlere pazarlandığına işaret eden Terkoğlu, şunları söyledi:

Bir hukukçu şu yorumu yaptı: “SADAT’ın yurtdışına ihraç ettiği ürün; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taktik ve teknik bilgisidir. Bu bilgileri hangi sebeple olursa olsun yurtdışında yabancılara ulaştırmak casusluk suçunu oluşturabilecek niteliktedir. Ayrıca Türkiye bir NATO ülkesidir. Bu bilgiler içerisinde NATO teknik ve taktikleri de vardır. Bu bilgilerin NATO üyesi olmayan 3. ülkelere ulaştırılması da NATO anlaşmasına açıkça aykırıdır.”

SADAT’ın sabotaj, baskın, pusu, tahrip, suikast, kurtarma ve kaçırma, tedhiş içerikli eğitimlerinin bir başka yönü de bu. SADAT, verdiği ilanlarda açıkça görüldüğü gibi, Türk askeri birikimini yabancı silahlı güçlere pazarlıyor. Bunun denetiminin kim tarafından yapıldığını, içeriğin yabancı askeri güçlere sunulmasının yaratacağı sakıncaları ise halen bilmiyoruz. Libya’da görev yapacak komutanı yazan gazetecinin “devlet sırrı” suçlamasıyla cezalandırıldığı Türkiye’de, SADAT’ın TSK’nin özel bilgilerini yurtdışına taşımasına ses çıkarılmaması, meseleyi daha da karmaşık hale getiriyor.

SADAT, internet sitesinde yapı hakkında şu ifadelere yer veriyor:

Uluslararası alanda Silahlı Kuvvetlerin ve İç Güvenlik Güçlerinin organizasyonu amacıyla, stratejik danışmanlık, özel savunma ve güvenlik eğitimleri ile donatım alanlarında hizmet vererek, İslam Ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmak ve İslam Dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da Dünya Süper Güçleri arasındaki hak ettiği yeri almasına yardımcı olmaktır.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU