Rusya, önde gelen LGBT+ hakları grubunu "yabancı ajan" ilan etti

Rus LGBT grubu, Çeçenistan'da 250'den fazla kişinin güvenliğinin tesis edilmesini sağlamıştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)

2017'de Çeçenistan'da eşcinsel erkeklerin tasfiye edildiğine dair söylentiler ülkede yayılırken, bir örgüt ilk müdahale ekiplerinin yerini alarak olası kurbanlara can simidi olmuştu. Rus LGBT Ağı, 4 yıl boyunca 250'den fazla LGBT+ bireyi tehlikeden kurtararak Rusya'daki ya da ülke dışındaki başka yerlerde bulunan güvenli evlere tahliye etmişti.

LGBT Ağı pazartesi günü Moskova'nın Adalet Bakanlığı tarafından yabancı ajan olarak tanımlandı.

Bakanlığın listesinde yayımlanan tek önemli isim bu STK olmadı. Eylülde Rusya'dan kaçmadan önce hassas siyasi davalarda uzmanlaşmış olan sürgündeki avukat Ivan Pavlov ve ekibinden 4 kişi de listede STK'ya katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pavlov, söz konusu tanımlamayı "ifade ve bilgi özgürlüğüne hizmet için devletin bir onurlandırması" olarak nitelendirdi.

Rus makamları son aylarda genişletilerek içi boşaltılan 2012 "yabancı ajan" yasasını uygulayarak yabancı fonlu ve siyasi faaliyetten suçlu olduğunu belirttiği bir dizi kuruluş ve birey tespit etmişti.

Bahse konu tanımlama, ilave hesap verme yükü oluştururken, resmi iletişimlerde uzun bir uyarının bulunmasını da zorunlu kılıyor. Ancak bu tanımlamanın asıl etkisi yaftalamak oluyor. Etiketleme sonucu birkaç bağımsız medya kaynağı, reklam verenlerin bununla ilişkilendirilmekten çekinmesiyle çoktan kapandı.

2006'da kurulan Rus LGBT Ağı, LGBT+ haklarının baskı altında kaldığı bir dönemde psikolojik ve hukuki hizmetler sağlıyor. Kremlin 2013'te, Britanya'nın 2000'de kaldırılan "28. Maddesi'ne" benzer biçimde "reşit olmayanlar arasında eşcinselliğin teşvik edilmesine" karşı bir yasayı uygulamaya koymuştu.

Cinsel azınlıklara yönelik toplumsal tutumlar, toplumun bazı kesimlerinde giderek daha hoşgörüsüz bir hal alıyor. Tıpkı Rusya'nın güney sınırındaki, büyük ölçüde Müslüman ve yarı özerk bir cumhuriyet olan Çeçenistan'daki gibi. 2017'den bu yana yüzlerce erkek yakalandı ve işkence gördü. En az iki kişi öldürülürken, diğerleriyse kayboldu.

Rus LGBT Ağı'nın risk altındaki bireylerin tahliyesini sağlayan ön saf çalışması, David French'in 2020 yapımı ödüllü "Welcome to Chechnya" (Çeçenistan'a Hoşgeldiniz) adlı filminde belgelenmişti.
 

Ivan pavlov-afp
Rus avukat Ivan Pavlov​ (AP)​​​​​​


STK'nın, bağlantılı fakat ayrı bir kuruluş olan ve 2016'da yabancı ajan olarak nitelendirilen Sfera'dan dış fon aldığı görülüyor. Ancak Ağ, yaptığı işin siyasi olmadığını savunarak nitelendirmeye itiraz etti. STK kararı temyize götürmeyi planlıyor.

STK'nın sözcüsü Dilya Gafurovaya, yeni "yabancı ajan" nitelendirmesinin ağ bünyesinde faaliyet gösteren aktivistlerin ve örgütlerin karşı karşıya olduğu "halihazırda ciddi" riskleri artıracağını ifade etti. Öte yandan Gafurovaya, özellikle kriz hizmetleri sağlama hususunda çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.

Kafkasya'daki acil durum operasyonları ekimden bu yana faaliyet gösteren ayrı bir kuruluş olan NCSOS tarafından halihazırda yürütülüyor.

Gafurovaya, "Hiçbir zaman yanılsama içinde olmadık" dedi.

LGBTQ+ bireylerin veya herhangi bir kişinin haklarının, yetkililerimizin önceliği olmadığını her zaman biliyorduk.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU