Kılıçdaroğlu: Yeniden kaset siyasetine dönüldü bu vahim

T24'e konuk olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, YSK'nın da Ordu Valisi'nin de Ekrem İmamoğlu'na kumpas kurmaya kalktığını öne sürdü. İmamoğlu-Küçükkaya görüntülerini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Otel yönetimi iktidara hizmet ediyor" dedi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, T24’te Murat Sabuncu’nun konuğu oldu.

Pazar akşamı İsmail Küçükkaya'nın modere ettİği Ekrem İmamoğlu- Binali Yıldırım ortak yayınını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Siyasetin bir hizmet yarışı olduğunu baskıyla topluma unutturdular. Kendilerine özgür bir medya dünyası, iklim oluşturdular. Toplum neredeyse demokrasi nediri unuttu, Ekrem bey bu kapıyı araladı" ifadelerini kullandı.

"Küçükkaya iki tarafla da görüşeceğini zaten söylemişti"

CHP Genel Başkanı, Ekrem İmamoğlu ile İsmail Küçükkaya’nın yayından önce The Marmara Otel'de görüşmesini ise şu sözlerle yorumladı:

Küçükkaya, iki tarafla da görüşeceğini zaten söylemişti. Ekrem beyle yüzyüze görüştü, Binali beyle telefonla. İmamoğlu görüşmesinde bir şey yok, aynı sorular iki tarafa da soruldu, 3’er soruyu birbirinize sorabilirsiniz de denildi, buradan özel bir şey çıkmaz diye düşünüyorum.

Görüntüleri değerlendiren Kılıçdaroğlu, otel yöneticilerinin siyasi iktidara hizmet eder konumda olduğunu, görüntülerin orada korunması gerektiğini ancak bunun gerçekleşmediğini söyledi.

"Kaset siyaseti demokrasi açısından vahim"

Murat Sabuncu'nun Kılıçdaroğlu’na Kalamış’ta taziyeye gittiği görüntüyü sorması üzerine CHP lideri, son dönemde yaşananlarla yeniden kaset siyasetine dönüldüğünü, bunun demoktasi açısından vahim bir şey olduğunu söyledi:

Demokrasi açısından kan kaybettiğimiz bir süreç. İktidarın buradan bir şey çıkarması değil, utanması lazım. Bir görüşme var, bir tartışma var, 82 milyonun önünde oldu, insanlar karşılıklı değerlendirdiler. Tartışma bir şekliyle yaşandı. İsmail bey iki tarafla da görüşeceğini söyledi. Tartışmayı yönetecek arkadaşın kendi issiyatifi. Son 3 soruyu taraflara bıraktı, hangi soruyu istiyorsanız kendiniz sorun dedi. Burada ahlaki olan bu tartışmanın kamuoyu önünde olmasıdır. Ahlaki olmayan ise telefonla ya da yüzyüze yapılmış görüşmelerin sanki gizli yapılmış gibi, otelden alınan görüntülerle yapılması. 

“Ordu Valisi kumpas kurmuştur çünkü iktidarın valisi”

CHP Genel Başkanı’na Ordu havalimanında Ekrem İmamoğlu’nun Ordu Valisi'ne hakaret ettiğine ilişkin iddialar da soruldu. Yaşananları "Vali kumpası" olarak değerlendiren CHP lideri, Vali'nin İmamoğlu ve beraberindekileri başlangıçta VIP’den geçirmeyebileceğini ancak geçirdikten sonra durdurmasının hatalı olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, Vali’nin, İmamoğlu ve yanındakiler VIP’ten geçtikten sonra birdenbire "Durun,siz geçemezsiniz" demesini yanlış bulduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, “Devletin değil, iktidarın valisi” ifadesini kullandı. “Erdoğan’da demokrasi kültürü yok” diyen Kılıçdaroğlu, devletin çıkarının rakibin aleyhine kullanılması anlayışının güdüldüğünü savundu.

“Özel kumpas kurmaya kalksalar da Ekrem bey açık farkla alacaktır”

Erdoğan’ın kendisini milli egemenliğin üzerinde bir organ olarak görmesini kabul edemeyeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu seçimlerde göreceksiniz Ekrem bey açık farkla alacaktır. YSK’da özel kumpas kurmaya kalksalar da sonuç değişmeyecektir. Her türlü önlem alınmış vaziyette. Sivil toplum kuruluşlarından ciddi destekler var. Kavgasız dövüşsüz bir seçim olsun. Kendini halkın üzerinde gören milli irade mi olur? Milletin verdiği karara saygı duymadılar, ikinci kez gidiyoruz, her insanın bir haksızlık karşısında susmaması lazım.“

“Ekrem bey kazanmıştı, ikinci kez de kazanacak”

CHP Genel Başkanı, Bozulan adalet terazisini halk, İstanbullular düzeltecek. Bütün baskılara rağmen halk demokrasiden yana oy kullandı mesajı verilecek. Yüksek Seçim Kurulu üzerinde de baskı yapıldı, bazı hakimlere talimatlar verildi. Halk oyunu artırarak seçimini yaptı. Bu çok değerli bir mesajdır" dedi.

“Bizim sokaklarda eylem yapmamızı istediler”

Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul seçimlerine ilişkin sözlerine şöyle devam etti:

Bizim sokaklarda eylem yapmamızı istediler. Polis baskı kuracaktı, coplar ve biber gazları kullanılacaktı. Bu isteniyordu ancak buna hiç gelmedik. Bu tuzağa düşmedik. Halkın youna başvuruluyorsa vatandaş gidip oyunu kullanacak. Ekrem bey kazanmıştı, ikinci kez kazanacak.

“İstanbul rantı o kadar önemli ki, bir avuç kişiye gitsin istiyorlar”

CHP Genel Başkanı, 23 Haziran’ın demokrasi tarihinde önemli tablolardan biri olacağını da sözlerine ekledi.

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

İstanbul rantı o kadar önemli ki, bir avuç kişiye gitsin istiyorlar, Ekrem bey de halk faydalansın diyor. Ekrem bey, İstanbul’un rantı birtakım kişilere değil, halka gitsin diyor. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. İç politikada da dış politikada da sorunları var ama çözülmüyor.

 

Sabuncu -Kılıçdaroğlu T24 main photo.jpg
Fotoğraf: T24

 

"Parlamento saray tarafından devre dışı bırakılmış durumda"

Parlamentonun saray tarafından devre dışı bırakıldığını öne süren Kılıçdaroğlu, Türkiye açısından erken seçimi doğru bulmadığını belirtti.

Türkiye’de parlamentonun yeteri kadar bilgilendirilmediğini, siyasi partilerin ise hiç bilgilendirilmediğini belirten CHP lideri, “Türkiye kendi gücünü her zaman hissettirebilir. Pireye kızıp yorgan yakmanın alemi yok” diyerek ilişkilerin iyi tutulması gerekitğini kaydetti. CHP’ye kızgın kitlelerin kanaat önderleriyle bir araya geldiklerini ve bu sayede geniş kesimlerle buluştuklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Toplumun her kesimiyle konuşunca, önce onlar bize neden oy vermediklerini anlattılar. Biz de kendi eksiklerimizi onların dilinden duyduk ve ortaya çok güzel bir tablo çıktı. Türkiye büyük bir ülke” ifadelerini kullandı.

"Kürtler bu ülkenin asli unsuru"

Kürtlerin bu ülkenin asli unsuru olduğunu vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Onları azınlık görmek gibi ne hakkımız ne de yetkimiz var. Geçmişte sağlıklı politikalar yönetemedik. Şimdi toplumun her kesimiyle konuşabiliyoruz, çözüm üretebiliyoruz" dedi "Eskiden Erdoğan çıkıp, 'Siz Sivas'ın ötesine geçemiyorsunuz' derdi ama o tablo çok değişti" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU