Rusya, Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizi konusunda AB'yi suçladı

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, sığınmacı krizinde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i suçlamıştı

Avrupa’da değişik ülkelerde yaşamak için çok sayıda düzensiz göçmenin Belarus üzerinden Avrupa Birliği sınırına geçmek istemesi Belarus ile Polonya sınırında tansiyonu yükseltti / Fotoğraf: AA

Avrupa'da değişik ülkelerde yaşamak için çok sayıda düzensiz göçmenin Belarus üzerinden Avrupa Birliği (AB) sınırına geçmek istemesi Belarus ile Polonya sınırında tansiyonu yükseltti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Düzensiz göçmenlerin Belarus-Polonya sınırındaki bekleyişi sürerken, Polonya Bölgesel Savunma Kuvvetleri de sınırda nöbet tutuyor.

Asya ve Orta Doğu'dan gelen yüzlerce göçmen Belarus'un Polonya sınırında günlerce dondurucu soğukta kamp yaptıktan sonra bu hafta sınırdaki dikenli telleri aşmak suretiyle Polonya'ya geçmeye çalışırken, Polonyalı sınır güvenlik birimleri yasadışı geçiş yapanları engelledi.

Polonya, sığınmacı krizinde Rusya'yı suçladı

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, sığınmacı krizinde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatlarını yerine getirdiğini öne sürdü.

Morawiecki, Polonya-Belarus sınırında yaşanan sığınmacı krizi nedeniyle Polonya Meclisinde (Sejm) yapılan olağanüstü toplantıda, sınırdaki sığınmacı kriziyle ilgili Rusya'yı suçladı.

Morawiecki, ülkesinin güvenliğinin ve sınırlarının son 30 yılda ilk defa böylesine ağır şekilde saldırıya uğradığını belirtti.

Rusya'nın imparatorluk siyaseti izlediğini belirten Morawiecki, ''Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, sığınmacı krizi süresince Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatlarını yerine getiriyor'' diye konuştu.

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ise halihazırda Belarus-Polonya sınırında 2-4 bin sığınmacının bulunduğunu söyledi.

Polonya'nın sığınmacı rotası olmayacağını vurgulayan Kaminski, ''Rusya, bir göç krizini tetikleyerek Doğu ve Orta Avrupa'yı ve bir bütün olarak Avrupa Birliği'ni (AB) kalıcı olarak istikrarsızlaştırmak istiyor. Lukaşenko'nun siyasi hedefi, AB'yi kendi gücünü tanımaya ve yaptırımları kaldırmaya zorlayarak kendisini kabul ettirmek'' dedi.

gozman.jpg
Belarus üzerinden Polonya'ya girmek, oradan da diğer AB ülkelerine geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin Belarus-Polonya sınırındaki bekleyişi sürüyor / Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Rusya: AB, Belarus'u boğmaya çalışıyor

Kremlin yönetimi, Belarus ve Polonya sınırındaki göçmen krizi nedeniyle Avrupa Birliği'ni (AB) suçlayarak, AB'nin kendi insani değerlerini koruma konusunda başarısızlığa uğradığını ve AB'nin sınırın bir bölümünü kapatma planlarıyla Belarus'u "boğmaya" çalıştığını belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, ayrıca Polonya Başkanı Mateusz Morawiecki'nin sınırda yaşanan göçmen krizi konusunda Rusya'yı suçlamasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Belarus, sığınmacıları tutmayacağını açıklamıştı

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko 6 Temmuz'da yaptığı konuşmada, Belarus'un AB ile Geri Kabul Anlaşması'nı askıya alma sürecini hatırlatarak, Rusya ve Belarus'a yönelik Batı'nın tutumundan sonra artık savaştan kaçan insanları kendilerinin alamayacağını ifade etmişti.

Avrupa'ya gitmek üzere Belarus'a gelen mültecileri ülkede tutmayacaklarını söyleyen Lukaşenko, "Polonya, Litvanya, Letonya, Ukrayna ile sınırlarımızı kapatacağımızı ve Afganistan, İran, Irak, Libya, Suriye, Tunus'tan gelen mülteciler için ‘yerleşim yeri' haline geleceğimizi düşünenler yanılıyorlar. Biz, hiç kimseyi tutmayacağız. Onlar bize gelmiyorlar, aydınlanmış, sıcak, rahat Avrupa'ya gidiyorlar" demişti.

AB, Belarus yönetimini Irak gibi ülkelerden gelen sığınmacıları AB ülkeleri Polonya, Litvanya ve Letonya sınırlarına göndererek "düzensiz göçü araç olarak kullanmak ve Birliği bu yolla istikrarsızlaştırmaya çalışmakla" suçluyor.

İki ülke arasında sıkışan sığınmacıların soğuk hava koşulları ve yetersiz beslenme nedeniyle zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiği son 2 ayda bu sebeplerle yaklaşık 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.​​​​​​​​​​​​​​

 

Reuters, AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU