AK Partili Mahir Ünal: Görüntülere bakıyorsunuz Ekrem İmamoğlu öksürüyor, Küçükkaya’nın dikkatini çekiyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Küçükkaya ve İmamoğlu’nun ortak yayın öncesi otelde görüşmelerini değerlendirdi, "Ahlaki değil" dedi. Ünal, Küçükkaya'nın öksürmesinin de altını çizdi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Küçükkaya'yı "İmamoğlu'na açıktan verdiği destekten dolayı" kendilerinin seçtiğini söyledi / Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal Yıldırım-İmamoğlu ortak yayını için moderatör olarak İsmail Küçükkaya'yı kendilerinin tercih ettiğini söyledi. Ünal, Binali Yıldırım’ın Ekrem İmamoğlu’nu açıktan desteklediğini ifade eden kişilerin moderatör olarak seçilmesini istediğini belirterek, “(Yıldırım) Önce Uğur Dündar’ı söyledi, bana Fatih Portakal’ı söyledi” dedi. 

CNN Türk televizyonunda katıldığı yayında konuşan Ünal, “Karşı tarafın herhangi bir şekilde mağdur olmaması, mağdurluk duygusu yaratılmaması için Binali Bey dedi ki ‘moderatör kim olursa olsun...’ Diyorlar ya bunlar ‘Biz güvenilir insanlarız. Tarafsız olduğumuz için seçildik’ Hayır, siz açıktan Ekrem İmamoğlu’nu desteklediğinizi beyan ettiğiniz için bizim tarafımızdan tercih edildiniz” dedi. 

Mahir Ünal, adayların katıldığı ortak yayının öncesinde, İsmail Küçükkaya'nın bir otelde İmamoğlu ile görüşmesini ise “ahlaki değil” diye yorumladı. 

Ünal, moderatör olacağını Küçükkaya'ya söylerken, kendisinden durumu kimseyle paylaşmamasını rica ettiklerini, açıklamayı kendilerinin yapacağını ilettiklerini anlattı. Ünal, “Pazartesi basın açıklamasıyla duyurduk. 6 maddelik protokolü hazırladık. Ve basın açıklamasında biz moderatörün adaylarla görüşebileceğini ve insiyatifin moderatörde olduğunu söyledik. Öncesinde de yok 10 soru CHP hazırlasın, 10 soru AK Parti hazırlasın böyle bir şey konuşulmadı. Bunlar tartışıldı dedik ki inisiyatifi moderatöre bırakalım, moderatör adaylarla görüşsün” dedi. 

Türkiye’de ilk defa böyle bir şey gerçekleştiği için her şeyi çerçeve altına almanın doğru olacağını ifade ettiklerini belirten Ünal, Küçükkaya’nın adaylarla sadece telefonla görüşeceğinin söylediğini ifade etti. 

“ Görüşmenin gizlenmesi bir sorun”

Ünal, ortak yayından önceki süreci şöyle anlattı:

“Engin Altay, İsmail Küçükkaya ve benim yaptığım toplantıda ‘sadece telefonla görüşeceğim’ dedi. Oysa bir gün sonra gitmiş ve Ekrem İmamoğlu ile görüşmüş. 14 Haziran’da biz Engin Altay ile son bir Lütfi Kırdar’da hem güvenlik açısından, bu konuda toplantı yapmışız. Ve 15 Haziran’da 17.00’de Sayın Binali Yıldırım ile son bir görüşme yaptım. Binali Bey’e şunu sordum: ‘İsmail Küçükkaya sizinle görüştü mü?’ ‘Hayır görüşmedi’ dedi. Bunun üzerine Engin Altay’ı aradım. Kendisini ( Küçükkaya) bir arar mısın? Kendisinden bir bilgi alır mısın? Çünkü Küçükkaya ile görüşmeleri Engin Altay yürütüyor. Engin Altay Küçükkaya’yı arıyor. Engin Altay’ın telefonda söylediği şudur: ‘Sayın Ekrem İmamoğlu ve Yıldırım ile telefonda konuşmuş. Ama danışmanlarıyla görüşmüş’ diyor. Binali Bey’e diyorum ki, ‘Sizinle telefonda görüştüğünü söyledi.’ Sonra ben İsmail Küçükkaya’yı arıyorum. Diyorum ki, hani biz size bu yetkiyi verdik, iki partinin temsilcisi olarak biz size adaylarla görüşme yetkisi verdik. Bunu da basın toplantısında açıkladık. Siz adaylarla neden görüşmediniz? ‘Ekrem İmamoğlu ve Binali Bey ile telefonda görüştüm. Ama danışmanlarıyla görüştüm’ diyor. Bize bu görüşmeye dair bir şey söylemiyor. Engin Bey’e de bir şey söylemiyor. Şu görüşmeden Engin Bey’in de bilgisi yok. Şimdi şunu söyleme hakkı vardır moderatörün. Der ki ‘görüştüm, görüşmedim’ Ama burada ahlaki sorun var. Bana görüşmedim demesi ahlaki bir sorundur. Çarşamba günkü toplantıda telefonla görüşeceğim deyip, perşembe günü gidip Ekrem İmamoğlu ile 46 dakika görüşmesi ahlaki bir sorundur. Biz moderatörlük yapacak kişinin adaylarla görüşüp görüşmemesine bir şey demiyoruz. Biz yapılan görüşmenin gizlenmesinin bir sorun olduğunu, bu görüşmeyi gizli bir şekilde yapmasının sorun olduğunu söylüyoruz.”

Ünal, Küçükkaya’nın yayın sırasındaki tavrını da eleştirdi:

CHP adayına ‘bravo’ dedi. Tam bir skandaldır aslında. Görüntülere bakıyorsunuz Ekrem İmamoğlu öksürüyor, Küçükkaya’nın dikkatini çekiyor. Aralarında yayın boyunca ilişkileri de var. Yayında şu oldu, bu oldu. Bunların hiçbirisiyle ilgilenmiyoruz. Yayında Binali Yıldırım’ın performansı da, sıcaklığı da, konulara hakimiyeti de ortaya koyduğu perspektif vizyon iyiydi.

“Şimdiye kadar Türk siyasetinin gördüğü bir şey değil”

Ünal, İmamoğlu’nun muhatapları üzerinde baskı oluşturarak, istemediği sorular karşısında “çıngar” çıkarttığını söyledi.

Ünal, “Şimdi sizin bana her türlü soruyu sorma hakkınız var. Ama insanların İmamoğlu’na her şeyi sorma hakkı yok. Ama soru sorulduğunda çıngar çıkıyor, kavga çıkıyor. Sosyal medyada sistematik olarak linç ediliyor. Sizin açık bir şekilde yalan söylediğiniz tespit edilmiş. Kamuoyunun gözlerinin içine bakarak devam ediyorsunuz. Size sorulduğu zaman da karşı tarafı tarafsız olmakla, düşman olmakla suçluyorsunuz. Bu şimdiye kadar Türk siyasetinin gördüğü bir şey değil” dedi. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal, program sonunda insanların yıldızlara çıkarıldığı İmamoğlu’nun alt yapısının ve derinliği olmadığını anladığını belirterek, “AK Parti’nin İstanbul’da yaptığı işleri proje gibi anlattı. Şimdi İstanbul’da baktığınızda insani yaşam açısından insanların erişemediği hiçbir hizmet yoktur” dedi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU