Yüzlerce kişi Polonya sınırında: Göçmenler ve güvenlik görevlileri arasındaki çatışmaların artmasından endişe ediliyor

Polonyalı yetkililer sınırı geçme girişiminde bulunabilecek kişilerle yaşanabilecek çatışmaların artmasına karşı hazırlık yaptı

Fotoğraf: Reuters

Polonya'nın Belarus sınırında mahsur kalan yüzlerce göçmen dondurucu gece soğuğunda kamp yaparken, Polonyalı yetkililer sınırı geçme girişiminde bulunabilecek kişilerle yaşanabilecek çatışmaların artmasına karşı hazırlandılar.

Reuters'ta yer alan habere göre, yüzlerce göçmenin ağaç kütükleri, kürekler ve diğer aletleri kullanarak Polonya sınırındaki dikenli telleri aşmaya çalışmasıyla Polonya ve Belarus arasında aylardır süren sığınmacı krizi alevlenmiş oldu.

Polonya ve Avrupa Birliği'nin (AB) diğer üye devletleri Belarus'un insan hakları ihlalleriyle ilgili kendisine AB tarafından getirilen yaptırımların intikamını almak için Orta Doğu, Afganistan ve Afrika'dan yasa dışı göçmenleri getirip AB sınırlarına bırakmakla suçlamıştı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Varşova'daki bir basın toplantısında, "Belarus rejimi, Polonya sınırına ve AB'ye benzeri olmayan bir biçimde saldırıyor" dedi.

Duda konuşmasına şöyle devam etti:

Şu anda Belarus tarafına dönüş yapılamayan bir göçmen kampı mevcut. Orada çoğunluğu genç erkeklerden oluşan 1,000 civarında insan var. Bunlar Avrupa Birliği üyesi olarak yükümlülüklerimizi yerine getirerek, geri püskürtmemizin gerektiği agresif eylemler.

Polonya'nın istihbarat kuruluşunun sözcüsü Stanislaw Zaryn, Belarus güvenlik birimlerinin sınırdaki durumu daha istikrarsız hale getirmek için "havaya ateş açarak, tehlikeli olayları simüle ettiklerini" belirtti.

Zaryn, "Belaruslu yetkililerin göçmenlerin sınırdaki bariyerleri yıkmalarına yardım ettiklerini de biliyoruz. Telleri kesmeleri için onlara nasıl alet getirdiklerini görüyoruz" diye ekledi.

Rusya'nın desteklediği Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko'nun hükümeti, göçmen krizi yarattıkları iddiasını reddederek Avrupa'yı ve ABD'yi sınırda mahsur kalmış insanların dramına seyirci kalmakla suçladı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ülkenin doğusuna konuşlandırılan binlerce ilave asker, polis ve sınır muhafızına destek olmak için bu sabah bölgeyi ziyaret etti.

Polonya sınır güvenlik birimlerine göre, dünden beri 309 kez sınırı yasa dışı geçme teşebbüsü tespit edildi ve çoğunluğu Iraklı 17 kişi gözaltına alındı.

Sınır güvenlik birimleri, sınırın Belarus tarafında yaklaşık 800 göçmenin beklediğini açıkladı. Polonya istihbarat teşkilatıysa 12,000 kadar göçmenin Belarus'ta olabileceğini belirtti.

"Belarus'a yeni yaptırımlar getirmeye hazırlanıyoruz"

Avrupa Komisyonu ise bugün yaptığı açıklamada, Belarus'un göçmenleri "araçsallaştırmayı" bırakmasını ve Polonya sınırına göndermeyi durdurmasını istedi.

Sınırda AB'ye giriş yapmaya çalışan 2,000 civarı göçmenin bulunduğunu belirten Komisyon, talep etmesi halinde kısa süre içinde Polonya'ya yardım edebileceğini açıkladı.

Belarus'un göçmenlere AB'ye kolay erişim vaadinde bulunduğunu belirten Komisyon, Belarus'a yeni yaptırımlar getirmeye hazırlandıklarını; göçmen krizi bağlamında Rusya'ya ise herhangi bir yaptırım planlamadıklarını açıkladı.

Komisyon ayrıca yasadışı ve insanlık dışı uygulamaları bulunduğunu belirttiği Lukashenko rejiminin istismar ettiği insanlar hakkında endişelendiğini ifade etti.

Avrupa Komisyonu, AB üyesi olmayan bazı ülkelerin Minsk'e olan uçuşlarını durdurmaları için de çağrıda bulundu. Göçmenlerin Minsk'e getirildikleri uçuşları saptamaya çalışan Komisyon Fas, Suriye, İran, Katar, Güney Afrika, Somali, Hindistan, Sri Lanka, Venezuela, Rusya, Azerbaycan, Tunus, Cezayir, Libya ve Yemen'den gelen uçuşları takibe aldı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU