NASA'nın yeni iklim uydusu Dünya'yı ilk kez görüntüledi

"Bu program, hayatı iyileştirmekle kalmayıp can da kurtaracak"

Landsat 9'ın kaydettiği ilk görüntü, Batı Avustralya'daki Kimberly bölgesi açıklarındaki adaları gösteriyor (NASA)

NASA’nın 27 Eylül’de fırlattığı yeni nesil gözlem uydusu Landsat 9, Dünya’yı ilk kez görüntüledi.

İklim değişikliğinin yarattığı etkileri gözlemlemesi amacıyla Dünya’nın yüksek çözünürlüklü anlık görüntülerini yakalaması için tasarlanan Landsat 9 misyonunun ilk görüntülerini NASA ve ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) yayımladı.

Görüntülerde ABD, Nepal, Himalayalar ve Batı Avustralya'nın Kimberley bölgesi yer alıyor.
 

skynews-landsat-himalayas_5576337.jpg
Görüntüde Nepal'deki Katmandu şehri ve çevresinin yüzey şekilleri yer alıyor (NASA)


NASA Yöneticisi Bill Nelson "Landsat 9'ın ilk görüntüleri, Dünya’nın uzaydan görülen manzaralarına ve kıyı şeritlerine dair kritik veriler sağlayacak" diye konuştu.

"Bu program, hayatı iyileştirmekle kalmayıp can da kurtaracak" diyen Nelson, sözlerini şöyle sürdürdü:

NASA, Amerika'daki ve dünyadaki karar alıcıların iklim krizinin yarattığı tahribatı daha iyi anlamaları, tarımsal uygulamaları yönetmeleri, değerli kaynakları korumaları ve doğal afetlere daha etkin yanıt vermeleri amacıyla Landsat verilerine erişimi güçlendirmek ve iyileştirmek için USGS’le çalışmaya devam edecek.

 

skynews-landsat-detroit-lake_5576340.jpg

Görüntüde ABD ve Kanada sınırında yer alan Erie Gölü ve St. Claire gölünün çevresindeki tortul kayaçlar yer alıyor (NASA)


Landsat 9, adından da anlaşılacağı üzere NASA’nın 1972'den beri Dünya’yı yörüngeden inceleyen Landsat programının 9. uydusu. Ancak aslında yörüngeye ulaşabilen 8. uydu konumunda.

Zira Landsat 6, 1993’te fırlatma sırasındaki bir hata nedeniyle yörüngeye oturamamıştı.
 

skynews-landsat-florida_5576341.jpg
Uydu kameralarının ABD'nin Florida eyaletine odaklandığı görüntüde Pensacola Plajı'nın beyaz kumları göze çarpıyor (NASA)


Landsat 9, 2013'te fırlatılan Landsat 8’le birlikte çalışarak 8 günde bir gezegenin tamamını görüntüleyecek. Yeni uydu, aslında 1999'da fırlatılan Landsat 7'nin yerini alıyor. Ancak uydu üzerindeki bilimsel araçlar çok daha gelişkin.

NASA yetkilileri, Landsat 9 kameralarının belirli bir rengin 16 binden fazla tonunu ayırt edebildiğini ifade ediyor. Landsat 7 kameraları, renklerin sadece 256 tonunu ayırt edebiliyordu.

 

Independent Türkçe, Livescience, Sky News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU