Berlin, yükselen konut fiyatlarıyla mücadele için 5 yıllık kira dondurma tasarısını onayladı

Berlin barınma senatörü “fazla ısınan konut piyasasını rahatlatmak için” bir takım önlemlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi

Berlin'de kiracılar kira artışlarını protesto ediyor / Fotoğraf: AFP

Adam Forrest-The Independent

Berlin yönetimi, başkentte yükselen konut fiyatlarını kontrol altına almak için hazırlanan 5 yıllık kira dondurma tasarısını kabul etti.

Yasa tasarısı, kira fiyatlarının artmasından sonra kiracıların tepki göstermesi üzerine hazırlandı. Berlin’de yaşayanların yüzde 85’i kirada oturuyor.

Berlin Kentsel Gelişim ve Barınma Senatörü Katrin Lompscher, kira limitinin geçen sene ocakta yaşanan artışın etkilerini karşılamak için planlandığı söyledi. Bu etkiler yasa tasarısı kabul edilmeden önce konut sahiplerinin kira fiyatlarını artırdığı 18 Haziran’ı da kapsıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lompscher konuyla ilgili, “Yeni yasayla ciddi kira artışlarını önlemek ve aşırı ısınmış konut piyasasını rahatlatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konut portalı immowelt.de’e göre Berlin’de kiralar 2008’den bu yana en az iki katına çıktı. 1990’daki birleşmeden sonra Berlin, ucuz barınma koşulları sayesinde sanatçıları ve öğrencileri cezbetmişti.

Öte yandan, yakın dönemde Avrupa’daki göç akınına rağmen, Berlin’de kiralar Londra, Paris ya da New York’a nazaran hala daha uygun.

Prenzlauer Berg muhitinde iki odalı bir apartman dairesinin kirası aylık yaklaşık bin 500 euro (yaklaşık 9 bin 855 TL). Bu fiyat benzer özelliklere sahip Stoke Newington ya da Primrose Hill gibi Londra muhitlerindeki fiyatlara kıyasla çok daha ucuz.

Mutenalaştırmadan kaygılanan aktivistler, özel şirketlerce kiralanan yaklaşık 250 bin apartman dairesinin devlet denetimine tabii tutulması konusunda kampanya başlattı.

Berlin’deki büyük pay sahibi özel mülk şirketlerinin hisseleri salı günü duyurulan 5 yıllık kira dondurma yasasından sonra düşüşe geçti. Grand City Properties’in hisseleri yüzde 0,8 düşerken, Deutsche Wohnen’in hisseleri yüzde 1,25 düştü.

Salı günü Frankfurt’ta yatırımcılarla görüşen Deutche Wohnen Başkanı Michael Zahn, şirketin mülklerini devletin kamulaştırması gerektiği yönündeki “popülist” kampanyadan sonra işi bıraktı.

Geçen hafta Şansölye Angela Merkel, kira artışlarına karşı protesto gerçekleştiren kiracılardan bazılarıyla buluşmuştu.

Merkel, Köln’de gerçekleştirilen Alman Kiracılar Derneği’nin buluşmasında konuşmuştu. Derneğin başkanı Franz-Georg Rips, dernek üyelerinin devletin kira artışlarıyla baş etme yeteneğine olan inançlarını giderek kaybettiğini belirtmişti.

Merkez soldaki Sosyal Demokratlar'ın liderlerinden Thorsten Schaefer-Guembel de partisinin, ülke genelindeki kira artışlarıyla ilgili Merkel’in koalisyonuyla görüşeceğini söyledi.

Ajanslardan yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU