Yeni iklim araştırması: "En savunmasız 65 ülkenin ekonomisi ağır darbe alacak"

Rapor, Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'nda sunuldu

İklim değişikliğinin en kötü etkilediği Sudan'ın GSYİH'sının 2050'ye kadar yüzde 32 düşmesi bekleniyor (AFP)

COP26 olarak bilinen 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda sunulan bir rapor Dünya 2,9 derece ısınırsa en savunmasız 65 ülkenin GSYİH'nin (Gayri safi millî hasıla, bir ülke vatandaşlarının bir yılda ürettikleri toplam mal ve hizmetlerin, belli bir para birimi karşılığındaki değerinin toplamı) 2050'ye kadar ortalama yüzde 20, 2100'e kadar da yüzde 64 düşeceğine işaret ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık ve İrlanda'daki 41 Hıristiyan kilisesinin resmi yardım ve kalkınma ajansı Christian Aid'in yaptırdığı araştırmaya göre Paris Anlaşması'nın hedefiyle uyumlu biçimde küresel sıcaklık artışı 1,5 dereceyle sınırlansa bile savunmasız ülkelerin GSYİH'si 2050'ye kadar yüzde 13, yüzyılın sonuna kadar da yüzde 33'lük çakılma yaşayacak. 

Bugüne kadar Dünya'nın ortalama sıcaklığı 19. yüzyılın sonlarına kıyasla 1,1 derece arttı. 

Christian Aid çalışmasının bulguları dünya ülkelerinin üçte birinden fazlasının küresel ısınmanın daha şiddetli ve ölümcül hale getirdiği sıcak hava dalgaları, kuraklık, sel ve fırtınaya karşı ayakta kalabilmek için acilen yardıma ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. 

Çalışmanın başyazarı, Humboldt Üniversitesi'nden Marina Andrijevic şu ifadeleri kullandı:

Küresel Güney'deki ülkelerin sürdürülebilir kalkınma kabiliyetleri ciddi biçimde tehlikeye atılıyor. Şu anda yaptığımız politika seçimleri daha fazla hasarı önlemek için çok önemli.

İklim krizinden en çok etkilenen 10 ülkenin 8'i Afrika'dayken ikisi Güney Amerika'da bulunuyor. 

Bu ülkelerin tamamı mevcut iklim politikalarının gidişatına göre 2100'e kadar yüzde 70'ten fazla GSYİH hasarıyla karşı karşıya. Öte yandan küresel ısınma 1,5 dereceyle sınırlanmış olsa bile bu hasar yüzde 40'tan fazla olacak.

En vahim senaryoyla karşılaşacak ülkeyse eylülde 300 binden fazla kişiyi etkileyen şiddetli yağmur ve ani sel felaketine maruz kalan Sudan. 

Raporun kapsadığı ülkelerin oluşturduğu En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC) ve Küçük Ada Devletleri İttifakı (AOSIS) cumaya kadar sürecek BM iklim görüşmelerindeki iki önemli müzakere bloğu. 

Küçük ada devletleri deniz seviyesinin yükselmesiyle daha da kötü bir hal alan fırtına dalgalanmalarına karşı özellikle daha savunmasız. 

Bununla birlikte bugüne kadar zengin ülkeler, yoksul ülkelerin iklim değişikliklerine uyum sağlayabilmesi için sadece mütevazı meblağlar ayırdı.

Nairobi merkezli iklim ve enerji düşünce kuruluşu Power Shift Afrika'nın direktörü Mohamed Adow şunları dile getirdi:

Afrika iklim değişikliğine neden olmak için çok az şey yaptı ancak bu rapor onun en ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Bu derin bir haksızlık.

Christian Aid'in Bangladeş'teki iklim adaleti danışmanı Nushrat Chowdhury de şunları söyledi:

Bir Bangladeşli olarak kayıp ve hasarın halkımı nasıl etkilediğini gördüm. Evler, araziler, okullar, hastaneler, yollar sel ve kasırgalardan dolayı kaybolmakta ve zarar görmekte. Bu rapor, sıcaklık artışını 1,5 derecede tutsak bile Bangladeş'in GSYİH'nin 2100'e kadar yüzde 38'den fazla etkileneceğini gösteriyor.

 

Independent Türkçe, France 24, ITV

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU