Dünyada ilk kez bir hastaya "iklim değişikliğinden mustarip" teşhisi kondu

Bu tanı başka doktorların Gezegen Sağlığı için Doktorlar ve Hemşireler adlı bir girişim başlatmasına yol açtı

Arşiv: Doktor, astım hastasına "iklim değişikliğinden" mustarip olduğu tanısını koydu (AFP)

Solunum problemleri yaşayan bir Kanadalıya, muhtemelen dünyada ilk kez "iklim değişikliği"nden mustarip hasta tanısı kondu. Doktorlar hastanın sıkıntılarının sıcak hava dalgalarından ve düşük hava kalitesinden kaynaklandığını söyledi.

Britanya Kolumbiyası'ndaki Nelson şehrinde astım hastası olan yaşlı yurttaşa tanı koyan Dr. Kyle Merritt, 10 yıldır ilk kez iklim değişikliğini rahatsızlık sebebi olarak yazdığını ifade etti.

Glacier Media'ya konuşan acil servis hekimi "Eğer altta yatan nedene bakmaz ve sadece semptomları tedavi edersek giderek daha da geri kalmaktan başka bir şey yapmayız" dedi.

"Ben sadece... gördüklerimi anlamlandırmaya çalışıyorum" diye ekledi.

Kanada bu yıl haziranda tarihi bir sıcak hava dalgasından mustarip olmuş, ardından orman yangınlarının tetiklediği yoğun sisli ve dumanlı bir kirli hava dönemi yaşamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanada'nın en batısındaki Britanya Kolumbiyası eyaletinde haziranda 500 kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu düşünülen rekor sıcaklıklar görülmüştü. Orman yangınlarıysa temmuz ve ağustos aylarında hava kalitesinin güvenli kabul edilen seviyelerden 43 kat daha kötü hale gelmesine sebep olmuştu.

Medya organına konuşan Dr. Merritt "Acil servis bölümünde çalışıyoruz; en ayrıcalıklısından en savunmasızına herkese bakıyoruz; beşikten mezara herkesi görüyoruz. Ve insanların, özellikle de toplumumuzdaki en savunmasız kişilerin etkilendiğini görmek zor. Sinir bozucu" dedi.

70'li yaşlarında olan hastaya, Dr. Merritt'e göre durumunun daha da kötüye gitmesine doğrudan katkıda bulunan sıcak hava dalgalarının hemen ardından yaz aylarında teşhis kondu.

Dr. Merritt "Şeker hastası. Bir tür kalp yetmezliği var. Bir karavanda yaşıyor, kliması yok" dedi.

Tüm sağlık sorunları daha da kötüleşti. Ve gerçekten susuz kalmamak için çaba sarf ediyor.

Dr. Merritt'in teşhisi, eyaletteki diğer doktorların Gezegen Sağlığı için Doktorlar ve Hemşireler adlı bir girişim başlatmasına yol açtı.

Girişimin internet sitesinde sağlık profesyonellerinin çevreyi koruyarak daha sağlıklı olunacağı fikrini desteklemek için bu grubu kullandığı belirtildi.

Grubun internet sitesinde şu ifadelere yer verildi:

İklim krizi ve bunun sağlık üzerindeki etkileri konusunda son derece endişeliyiz.

Bu yaz hastalarımız ısı kubbesi, kuraklık ve ciddi orman yangınları gibi ekstrem hava olayları yaşadı.

Kanada'daki ekstrem hava olayları, dünyanın iklim değişikliğine bağlı olarak yaşadığı ve gazete manşetlerinden düşmeyen aşırı sel, kuraklık, yangınlar ve sıcak hava dalgaları gibi sorunlar silsilesinden biri.

Glasgow'da düzenlenen COP26 zirvesindeki dünya liderleri, gelecek yıllarda iklim değişikliğinin etkilerinin daha aşırı boyutlara ulaşmasını önlemek için iklim alanında daha katı hedefler konması için bastırıyor. Zirvedeki taahhütler öngörülen salımları ilk defa 2 santigrat derecenin altına düşürdü.

Fakat iklim uzmanları bunun yeterli olmadığı uyarısında bulunuyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU