ABD, Kovid-19 nedeniyle uygulanan seyahat yasağını kaldırdı

Aşılama oranı yüzde 10'un altında olan ülkelerden ABD'ye seyahat etmek siteyenler ABD yönetiminden izin almak zorunda

Fotoğraf: AA

ABD'nin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaklaşık 20 aydır uyguladığı seyahat yasağını aşı yaptırmış olmak şartıyla kaldırdığı bildirildi.

ABD, bugünden itibaren havalimanları ve kara yolu sınırlarında aşılarını tamamlamış yolcuları kabul etmeye başlayarak eski Başkan Donald Trump yönetimine kadar uzanan Kovid-19 kısıtlamalarına son verdi.

Yeni uygulamaya göre, ABD'ye girmek isteyen yolcuların aşı olduklarını kanıtlamaları ve negatif test sonucu almaları gerekiyor. Meksika ve Kanada'dan kara yoluyla gelen ziyaretçilerden Kovid-19 testi istenmeyecek.

Amerika’ya gelmek için Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı; Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson, AstraZeneca ve Sinovac aşılarından birini olmak gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasağın kalkmasıyla Avrupa ve diğer bölgelerden uçuşların artması bekleniyor. Seyahat verileri ve analiz şirketi Cirium'a göre, ABD ve İngiltere arasındaki uçuşlar geçen aya göre yüzde 21 arttı.

Yeni düzenlemenin salgından önce kara yoluyla giriş çıkışların yoğun olduğu Kanada ve Meksika sınırlarında büyük hareketliliğe neden olacağı ifade edildi.

Hava yolu taşımacılığıyla ABD'ye girmek isteyen yolcuların kimlik bilgilerini aşı kartlarıyla eşleştirmeleri istenecek, tamamen aşılandığını ispat edemeyen yolcular ihlal başına 35 bin dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.

Aşı oranı yüzde 10'dan az olan ülkelere "izin şartı

Aşı oranlarının yüzde 10’dan az olduğu ülkelerden ABD'ye gelmek isteyenler için uygulamada boşluklar olabileceği sanılıyor. Bu kategoride değerlendirilen yaklaşık 50 ülkeden yolcular ABD'ye yalnızca turizm ve iş amaçlı gelemeyecek. Bu ülkelerden ABD'ye gelmek isteyenler Amerikan yönetiminden izin almak zorunda.

Amerikan yönetimi bu ülkelerin yolcularına insani ya da acil bir durum söz konusu olduğunda izin verileceğini belirtiyor.

 

 

Independent Türkçe, AA, Voa

DAHA FAZLA HABER OKU