Fransız piskoposlar çocuk istismarlarının kefareti için diz çöktü

Ülkedeki kiliselerde 1950'den bu yana 216 bin çocuğun cinsel istismara uğradığı açıklanmıştı

Piskoposlar, mağdurların isteği üzerine törende dini kıyafet giymedi (AFP)

Fransa'da Hıristiyanların kutsal kabul ettiği Lourdes kasabasında toplanan piskoposlar Katolik Kilisesi'ndeki cinsel istismar vakaları yüzünden dün diz çöküp Tanrı'dan af diledi.

Kiliselerde Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonu'nun 5 Ekim'de açıkladığı raporda, kiliselerde 1950'den bu yana 216 bin çocuğun cinsel istismara uğradığı açıklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, Katolik Kilisesi'ne bağlı özel okullarda ve kurumlarda çalışanların gerçekleştirdiği cinsel istismar vakaları eklendiğinde bu sayının 330 bine ulaştığı belirtilmişti. Ayrıca kiliselerde cinsel istismarın "sistematik bir olgu" olduğuna işaret edilmişti.

Fransız 120 piskopossa 2 Kasım'da başlayan ve yarın sona erecek olan yıllık konferanslarında raporu görüşüyor.  

Fransa Piskoposlar Konferansı Başkanı Eric de Moulins-Beaufort iki gün önce, rahiplerin söz konusu cinsel istismar vakalarında "kilisenin kurumsal sorumluluğunu" ve istismarın kilisede "sistematik olgu" olduğunu kabul ettiğini kaydetti.

Bu sorumluluğun adaleti sağlamayı ve mağduriyetleri gidermeyi gerektirdiğini söyleyen de Moulins-Beaufort, de Moulins-Beaufort, kilisenin uygulamalarının bu vakaların yargıya bildirilmesini ve sorumluların cezalandırılmasını engellediğini ifade etti.

Piskoposlar dünse, ağlayan bir çocuğu temsil eden bir heykeli gösteren fotoğrafın açılışında toplandı. İstismar mağdurlarından birinin çektiği fotoğrafın yerleştirildiği duvarın "hafıza mekanı" görevi görmesi bekleniyor.
 

6992366278952593.jpg
Rapora göre en az kiliselerde 2 bin 900 ile 3 bin 200 arasında istismarcı vardı (AFP)


Piskoposlar Katolik Kilisesi'nin cinsel istismar vakalarındaki rolü sebebiyle kefaret için burada diz çöktü.

Törenden etkilendiğini söyleyen istismar mağdurlarından Veronique Garnier, bunun mağdurlar için adalet sağlanması adına önemli olduğunu belirtti.

Ancak töreni eleştirenler de var. Çocukken istismara uğrayan Jean-Marie Delbos adlı peder, tören yerine kendisini istismar eden rahibin cezalandırılmasını ve görevden alınmasını istedi.

Bazı mağdurlarsa, cinsel istismarın konferansın tek meselesi değil birkaç gündem maddesinden biri olmasını eleştirerek toplantılara katılmadı.

 

Independent Türkçe, Guardian, Euronews, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU