Doğum sırasında ölen kadın, Polonya'daki kürtaj yasağı tartışmasını alevlendirdi

Aktivistler, kadının ocakta yürürlüğe giren yeni kısıtlamalar nedeniyle hayatını kaybeden ilk kişi olduğunu söylüyor

Polonya Anayasa Mahkemesi'nin fetüsün kusurlu olduğu durumlarda yapılan kürtajların anayasaya aykırı olduğuna hükmetmesi Varşova'da protesto edilmişti (AFP)

Polonya'da bir hamilenin ölümü kürtaj haklarının kısıtlanmasına karşı protestoları alevlendirdi.

Sadece Izabela adıyla bilinen 30 yaşındaki kadın, eylülde hamileliğinin 22. haftasında suyu gelince hastaneye gitti ve burada septik şok nedeniyle hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceki taramalar fetüste çok sayıda bozukluk olduğunu göstermişti ancak gebeliklerin sonlandırılmasını neredeyse tamamen yasaklayan yeni kısıtlamalar uyarınca doktorlar kürtaj yapmadı.

Doktorlar bunun yerine sezaryen yapmadan önce fetüsün ölmesini bekledi.

Aile avukatı, Izabela'nın kalbinin ameliyathaneye giderken durduğunu ve hayata döndürme çabalarına rağmen orada öldüğünü söyledi.

Polonya, Avrupa'daki en katı kürtaj yasalarından bazılarına sahip ve yeni kısıtlamadan önce kadınların kürtaj yaptırmasına yalnızca üç durumda izin veriliyordu: Hamilelik tecavüz gibi bir suçun sonucuysa, kadının hayatı tehlikedeyse veya fetüsün ciddi bozuklukları varsa.

Bununla birlikte Polonya Anayasa Mahkemesi geçen yıl doğuştan gelen kusurlar nedeniyle kürtaj yapmanın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi ve bu karar, binlerce kişiyi protesto için sokaklara döktü.

Izabela'nın ailesi, onun ölümü nedeniyle tartışmalı yasa değişikliğini suçluyor ancak hükümet suçu hastanedeki hataya yıkarak sorumluluk almaktan kaçınıyor.

Pszczyna'daki bölge hastanesi, doktorlarının ve ebelerinin hem anneyi hem de fetüsü kurtarmak için mümkün olan her şeyi yaptığını ve Izabela'nın sevenlerinin acısını paylaştıklarını söyledi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Hasta ve fetüsün sağlığı için duyulan endişe tıbbi prosedürü yönlendiren tek faktördü.

Doktorlar ve ebeler ellerinden gelen her şeyi yaptı, hasta ve çocuğu için zorlu bir savaş verdi.

Hastane, soruşturmanın başlatıldığını ekledi ancak "tüm tıbbi kararların Polonya'da yürürlükte olan yasal hükümler ve uygulama standartları dikkate alınarak verildiğinde" ısrar etti.

Izabela'nın ölümü sırasında görevde olan iki doktor daha sonra görevden uzaklaştırıldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU