Gezegenimizi ve geleceğimizi korumak için son anımız bu: Birleşirsek başarabiliriz

Hayatımı açık havada geçirdim. Amazon'un büyük ormanlarını, Nepal'in dağlarını gördüm. Ne kadar çok şey kaybedebileceğimizi biliyorum

İskoçya'nın Glasgow kentindeki COP26 zirvesi başlamadan önce Yokoluş İsyanı grubunun şehirde düzenlediği gösterilerde bir aktivist, fosil yakıtların kullanımının bırakılması çağrısı yapıyor (AFP)

İklim krizi söz konusu olduğunda, bir konu fazlasıyla açık. Vaktimiz daralıyor.

Değişim hızlanıyor. Kayıtlara geçen en sıcak 20 yıl son 22 yıl içinde yaşandı. Ve (Antarktika'dan sonra) dünyanın ikinci en büyük buz kütlesi olan Grönland'daki buz tabakası, 1990'larda olduğundan 7 kat daha hızlı eriyor. Tüm tabaka erirse küresel deniz seviyeleri 7 metre yükselecek ve dünyadaki her kıyı kasabası ve şehrini kırıp geçirecek.

Birleşmiş Milletler'in Glasgow'daki iklim zirvesi COP26, felaketle sonuçlanacak bu gidişatı durdurmak için çok önemli bir an. Zirveye ben de katılıyorum; sadece Baş İzci ve Dünya İzcilik Teşkilatı'nın baş elçisi olarak değil, aynı zamanda çok geç olmadan tavır almamız gerektiğine inanan bir baba ve gezegenimizin yurttaşı olarak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ormansızlaştırma hız kesmeden devam ediyor. Her dakika 30 futbol sahasına denk orman kaybediyoruz ve yüzyıl içinde yağmur ormanlarımız tamamen yok olabilir. Ormanlar Dünya'nın akciğerleridir ve dünyadaki karasal bitki, hayvan ve böceklerin yüzde 80'ine ev sahipliği yapar. Ormanlarımızın olmadığı bir gelecekte tür olarak hayatta kalamayız. Bu sözlerin amacı panik yaratmak değil; bunlar bilim insanlarının bize yıllardır söylediği gerçekler. Ve görmezden geliniyorlar.

Mevcut durumun birçok nedeni var. Ama ben suçu paylaştırmak için burada değilim; bunun yerine, gezegenin yeniden gelişmesine yardımcı olmaya ve gelecek nesillerdeki gençleri destekleyebilecek hale gelmesine odaklanmak istiyorum.

İyi haber şu ki, işler değişiyor ama yavaş yavaş. Danimarka, Birleşik Krallık, Portekiz, Kosta Rika ve diğer ülkeler büyük değişiklikler yapıyor ve daha ilerici politikalar uyguluyor. Bu ülkeler yeni ve kârlı yeşil endüstrilerin ortaya çıkmasıyla sürdürülebilir bir geleceğin de müreffeh bir gelecek olabileceğini gösteriyor.

Ve elbette işlerin değişmesinin nedenlerinden biri de gençler. Sorumluluklarıyla yüzleşmeleri için dünya liderlerine baskı yapıyorlar. Greta Thunberg dünyanın karşı karşıya olduğumuz tehlikelere karşı gözlerini açmasına yardımcı oldu. Onun cesaretini ve tek bir amaçla değişime bağlılığını selamlıyorum. Bana ve milyonlarca gence ilham verdi.

Hayatımı açık havada geçirdim. Amazon'un büyük ormanlarını, Nepal'in dağlarını gördüm. Everest'in zirvesinden dünyaya baktım ve ne kadar çok şey kaybedebileceğimizi biliyorum. Bunlar gezegenimizin görkeminin ve güzelliğinin değerli hatırlatıcıları. Yine de inanılmaz yerlerin gücü aldatıcıdır; kırılgan bir Dünya'da yaşıyoruz ve onu yavaş yavaş boğuyoruz. Sahip olduğumuz tek evi yok etmek trajik bir şey.

Çocuklarımıza ve torunlarımıza sağlıklı bir dünya bırakmak istiyorsak gerçekleri görmezden gelemeyiz. Açıkça söylemek gerekirse çok geç olmadan, küresel ısınma kontrolden çıkmadan önce bir fark yaratabilecek son nesil biziz.

Bu nedenle İzciler olarak artık yeter deyip harekete geçiyoruz. "Gezegene sözümüz" iklim değişikliğine karşı gençlerin öncülük ettiği harika bir küresel kampanya. Gezegenimizin geleceği için verilen mücadelede seslerini kullanmak üzere dünya çapında 57 milyon İzci'yi birleştiriyoruz. COP26'ya bir İzci ekibiyle katıldığımda dünya liderlerinin iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve doğru olanı yapmak için gerçek taahhütlerde bulunduğunu duymak istiyoruz. Zor olacak ama bunu gerçekleştirmeleri gerekiyor, onlara güveniyoruz.

Bizi destekleyen inanılmaz kişiler de var. İzci elçileri Ellie Simmonds, Ed Stafford, Megan Hine, Tim Peake ve diğerleri de gezegene kendi sözlerini verdiler.

İşte bu kadar. Gezegeni ve geleceği korumak için son anımız bu. Biz sözümüzü verdik fakat dünya liderlerinin kendi sözlerini vermesine ihtiyacımız var. Dünyadaki herkesin ve her şeyin iyiliği için başarısız olmamalıyız. Bir olursak dünyayı bulduğumuzdan daha iyi bir halde bırakabiliriz.

Bear Grylls bir maceracı, TV sunucusu ve yazardır. Aynı zamanda Dünya İzcilik Teşkilatı Baş Elçisidir



https://www.independent.co.uk/climate-change/opinion

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU