İran Cumhurbaşkanı: Nükleer anlaşma çerçevesindeki bazı taahhütlerden çekilme kararımız minimum bir tedbir

İran Atom Enerjisi Kurumu: Nükleer anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerden vazgeçmek için 60 günlük süre uzatılmayacak

Fotoğraf: Reuters

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Nükleer anlaşma çerçevesindeki bazı taahhütlerden çekilmemiz "minimum" bir tedbir" açıklaması yaptı.

Ruhani, Tahran'ın baskı altındayken ABD ile müzakere etmeyeceğini söyledi.

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani de İran ile ABD arasında askeri bir savaş çıkmayacağını, Washington'ın İran halkına darbe vurmak için ekonomik bir savaş başlattığını söyledi.

Asıl dikkat çeken açıklama ise İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kamalvandi'nden geldi. 

İran'ın 10 gün içinde düşük derecede zenginleştirilmiş uranyum stoğunun büyüklüğü konusunda uluslararası kabul görmüş sınırları aşacağını; ancak Avrupa ülkelerinin nükleer anlaşmayı kurtarmak için hala zamanı olduğunu belirten sözcü bugün de nükleer anlaşma kapsamındaki yükümlülükleri ile ilgili konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamalvandi, uranyum kapasitesini artıracak 60 günlük sürenin 8 Mayıs’ta açıklandığını, daha önce açıklanan sürenin uzatılmayacağını, bunun kesin süre olduğunu söyledi.

Tahran'ın 10 günlük ültimatomuyla nükleer anlaşmadan geçen yıl çekilen ABD'yi ikna edip ekonomik yaptırımların kaldırılmasını sağlamak ve gerekli adımları atması istenen Avrupalıları uyarmayı amaçladığı belirtiliyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif kısa bir süre önce çok sert bir çıkış yaparak ABD'yi, İran'a karşı bir ekonomik savaş başlatması durumunda bölgede güvende olmayacağı konusunda uyarmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU