Mısır, BM’nin Mursi’nin ölümüne yönelik soruşturma çağrısını kınadı

Birleşmiş Milletler, duruşma sırasında hayatını kaybeden Mursi'nin ölümünün bağımsız bir kuruluş tarafından hızlı, tarafsız, eksiksiz ve şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulunmuştu

Mursi'nin ölümünün ardından İstanbul Fatih'te toplanan bir grup, gösteri düzenlendi / Fotoğraf: AFP

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ölümünü ve 6 yıl gözaltında tutulduğu süre boyunca uygulanan tedaviyi araştırması için bağımsız soruşturma talebinin kınandığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Rupert Colville’in “Mursi’nin ölümüne yönelik soruşturma çağrısına” yanıt veren Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed Hafız, Mursi’nin tabî bir şekilde öldüğünü ve Colville’in bunu politikleştirdiğini söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Rupert Colville, dün yaptığı açıklamada Mursi’nin gözaltı koşulları hakkındaki endişelerini dile getirmiş, “Mursi’nin altı yıl boyunca tutuklu kaldığı süre boyunca yeterli tıbbi bakıma erişememesi, ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmemesi bazı şüpheleri beraberinde getirmiştir. Sanıyorum ki Mursi, altı yıl boyunca tek başına bir hücrede tutuluyordu” ifadelerini kullanmıştı.

Mısır’da demokratik şekilde seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, pazartesi günü Kahire Mahkemesi’nde casusluk davasının görüldüğü duruşma sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

67 yaşındaki Mursi’nin naaşı, ölümünün ertesi günü sabah saatlerinde sadece ailesinin katıldığı bir cenaze töreniyle defnedildi.

 

 

2013 yılında dönemin savunma bakanı Abdulfettah Sisi’nin darbesi sonrası devrilen Muhammed Mursi, 6 yıldır cezaevinde tutuluyordu.

Mursi hakkında aralarında “Yabancı ülkeler adına casusluk, terör örgütü yöneticiliği” gibi suçların da bulunduğu farklı suçlamalardan 40 yıl hapis cezası bulunuyordu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU