İki çocuğun ölümüne ilişkin Silopi'deki panzer davasında sanık iki polis hakkında karar çıktı

Mahkeme sanık 2 polisten panzerin sürücüsüne 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi, polisin amiri beraat etti

Panzerin duvarını yıkarak girdiği evde uyuyan iki çocuk hayatını kaybetmişti

Şırnak’ın Silopi ilçesinde kontrolden çıkan polis panzerinin duvarını yıkarak girdiği evde 2 çocuğun hayatını kaybetmesini ilişkin dava sonuçlandı.

Sanık polislerden Ömer Yeğit 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılırken, amiri Murat Maden'in beraatına karar verildi.

Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına tutuksuz sanık polisler Ömer Yeğit ve Murat Maden ile avukatlar ve ölen iki çocuğun yakınları hazır bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcılık mütalaasında, 4 Mayıs 2017 günü, Silopi'de MHP ilçe teşkilatı binasının korumasında görevli sanık polis Ömer Yeğit’in sürücülüğünü yaptığı 1994 model panzer tipi zırhlı aracın farları sönerek yokuş aşağı harekete geçtiği, sanığın çalıştıramadığı aracın fren ve direksiyon hakimiyetinin kaybolduğu, 85-90 metre ilerleyip tek katlı evin duvarına çarparak yıkılmasına neden olduğu anlatılmıştı. 

Kaza sonucunda Furkan Yıldırım ve Muhammet Yıldırım isimli çocukların enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği, Ahmet Yıldırım’ın yaralandığı hatırlatılan mütalaada sanık polisin zırhlı aracı kullanmaya yönelik kurs eğitimi olmadığı kaydedildi. Sanık Ömer’in yeterli eğitim almasa da 6 aydır zırhlı araç kullandığı belirtilen mütalaada şöyle denilmişti:

Sorumluluğunda ve bilincinde olduğu aracın içinde bulunması sırasında motorun stop etmesi halinde çok ani şekilde frene basarak, aracın hareketini önlemesi gerektiği ve bu tedbiri zamanında almaması yönündeki dikkat ve özene aykırı davranarak meydana gelen kaza sonucunda Muhammet Yıldırım ve Furkan Yıldırım isimli çocukların ölümüne, Ahmet Yıldırım’ın yaralanmasına sebebiyet verdiği anlaşılmakla; eylemine uyan sanık Ömer’in eylemine uyan taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet verme suçundan TCK 85/2, 53/6 maddeleri gereğince cezalandırılmasına… Sanık Ömer’i olay tarihinde zırhlı panzerde görevlendirdiği, zırhlı araçlarda özel eğitim almış personeli görevlendirmesi gerekirken, bu eğitimi bulunmayan sanık Ömer’i sürücü olarak görevlendirmesi nedeniyle iki çocuğun ölümünde, Ahmet Yıldırım’ın yaralanmasında kusurlu bulunduğu anlaşılmakla, taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet verme suçundan TCK 85/2, 53/6 maddeleri gereğince cezalandırılmasına karar verilmesi… 

TCK’nın 85 maddesi taksirle adam öldürme suçunu düzenliyor. Taksirle ölümün birden fazla olması halinde şüpheliye 2 ile 15 yıl hapis cezası öngörülüyor. Bilirkiş i raporunda sanık 2 polisi "alt düzeyde tali kusurlu", panzer ise “asli kusurlu” gösteren bilirkişi raporu tepki çekmişti. Müdahil avukatı Nuş erevan Elçi, “Rapor demeye bin şahit lazım. Suçluları suçtan kurtarmak sebebiyle hazırlanan bir rapor bu. Kanuna aykırı bir emri yerine getirmek de suçtur. Şimdi panzer mi cezalandırılacak?” sözleriyle tepki göstermişti.

Dava konusu olay, Şırnak’ın Silopi ilçesinde 3 Mayıs 2017 günü meydana geldi. Polis Ömer Yeğit’in kullandığı zırhlı panzerin duvarını yıkarak girdiği evde Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşler ezilerek hayatlarını kaybetmişti. Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 2 yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Sanıklar tutuksuz yargılanıyordu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU