BM'den Türkiye ve Rusya'ya Suriye için çağrı: Düzeni sağlayın

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İdlib'te artan şiddet olaylarıyla ilgili konuştu

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içindeki sivil yerleşimlere yönelik son hava saldırısında 1 sivil yaşamını yitirdi, 5 sivil yaralandı / Fotoğraf: AFP 


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya ve Türkiye'ye çağrıda bulunarak Suriye'nin kuzeyinde vakit kaybedilmeden güvenliğin sağlanmasını talep etti.

Guterres, "İdlib'de artan şiddet olayları derinden endişelendiriyor. Meseleye dahil olan tarafların sayısının artması durumu daha da tehlikeli boyutlara taşıyor." diye konuştu.

Suriye ile ilgili kapalı basına kapalı brifingden önce gazetecilere konuşan Genel Sekreter, "Terör ile mücadelede bile uluslararası insan hakları ve insani hukuka tam uyulmalıdır" dedi.

 

Guterres.jpg
BM Genel Sekreteri Guterres / Fotoğraf: Reuters

 

Guterres gazetecilere yaptığı açıklamada İdlib’deki çatışmaların tırmanmasından büyük kaygı duyduğunu söyledi: 

Müdahil aktörlerin sayısı düşünülünce durum tehlikeli. Terörle mücadelede bile uluslararası insan haklarına ve insani kanunlara tam olarak uyulmalı.

Genel Sekreter Guterres’in Türkiye ile Rusya’ya yönelik çağrısının ardından BM Güvenlik Konseyi’nde de İdlib’de yükselen tansiyon tartışıldı.

BM’nin en üst düzey iki yöneticisi bölgeyle ilgili ellerindeki son raporları ve İdlib ile ilgili son gözlemlerini konsey üyeleriyle paylaştı.

 

İdlib Çocuk Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Son raporlarda çatışmaların aralıksız olarak devam ettiği, siyasi çözüme arabuluculuğun zorlaştığı, sivil altyapı tesislerinin ise hala hedef alındığı belirtiliyor.

İdlib’de son altı haftada 230’dan fazla sivil hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU