Peru'da Asalı Tanrı'ya kurban edilmiş çocukların iskeletleri bulundu

İskeletler Wari uygarlığında insan kurban etme uygulamasının bilinen ilk örneklerini teşkil ediyor

İnsanların kurban edildiği bilinen Wari uygarlığına ait 4 iskelet gün yüzüne çıkarıldı (Edgar Bracamonte Lévano)

Arkeologlar And Dağları'nın eteklerinde yaklaşık bin yıl önce kurban edilen çocukların iskeletlerini ortaya çıkardı.

Peru'nun kuzeybatısında yer alan Lambayeque bölgesindeki Huaca Santa Rosa de Pucalá adlı arkeolojik alanda 29 insan kalıntısı gün yüzüne çıkarıldı.

İskeletlerden 4’ünün MS. 500 ve 1000 yılları arasında bugünkü Peru'da gelişen Wari Medeniyeti’ne mensup olduğu öğrenildi. Bu iskeletlerden ilki ergenlik çağındaki bir gence, ikinci ve üçüncüsü çocuklara, sonuncusu ise bir yetişkine aitti.

Kazıyı yöneten Arkeolog Edgar Bracamonte Lévano, bu 4 iskeletin, Wari uygarlığında insan kurban etme uygulamasının bilinen ilk örneklerini temsil ettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kazıda insan kalıntılarına ek olarak, 8 ginepig iskeleti ve hepsinin kurban edildiği düşünülen birkaç alpaka ve lamanın kalıntıları ortaya çıkarıldı. Mezarlarda ayrıca çömlekler, şişeler ve yarım ay şeklinde bir bıçak da bulundu.

Livescience’a konuşan Bracamonte Lévano, mezarların şeklinin, bunların Wari kültürüne ait olduğu fikrini desteklediğini ifade etti.

Arkeoloğa göre D şeklinde yapılan bu mezarlar, bu kültürün dini mekanlarına özgü bir tasarımdı.

Wari halkı, incelikle dokunmuş tekstil ürünleri ve yontma çanak çömleklerinin yanı sıra yolları ve tarımsal faaliyetleriyle tanınıyordu. Wari halkının inşa ettiği yollar daha sonra İnka İmparatorluğu'na dahil edilmişti.

Wari toplumunun kesin yapısı tartışılmaya devam ediyor ama arkeologlar daha önceki kazılarda kadınların en üst yönetim organlarında görev aldığına dair kanıtlar ortaya koymuştu. 2013'te yapılan kazılarda üç kraliçeye ait mezarlık keşfedilmişti.

Ayrıca Wari medeniyetinde çağdaşı bütün medeniyetler gibi din, toplumsal ve siyasal hayatın merkezinde yer alıyordu.

And Dağları’nın günümüzde Peru sınırlarında kalan bölgesinde yaşayan Tiwanaku, Wari, Huari, Chavin gibi antik uygarlıklar Asalı Tanrı’ya inanıyordu. Elinde oymalı asalarla resmedilen bu tanrı, Güneş, yağmur ve mısır ekiniyle yakından ilişkilendirilmişti.

Bölgede gömülü bulunan diğer 25 iskelet Moche uygarlığına aitti ve bunlar kurban edilmemişti. Bu uygarlık, MS. 100 ve 700 yılları arasında bugün Lambayeque diye bilinen bölgede gelişmişti.

Soyut şekillere ve desenlere yönelen Wari sanatının aksine, Moche sanatı daha gerçekçi ve doğal tarzıyla ünlü.

Bracamonte Lévano, bu sayede iki kültüre ait eserleri kolayca ayırt edebildiklerini belirtiyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, World History Encyclopedia, NTV

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU