Trump: İsrail kelimenin tam anlamıyla ABD Kongresi'nin sahibiydi

Eski ABD Başkanı ve bazı isimler Ilhan Omar'ı 2019'daki benzer yorumları sebebiyle Yahudi düşmanlığıyla suçlamıştı

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 25 Mart 2019'da ABD'nin İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdığı kararını gazetecilere gösteriyor (AFP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump pazartesi verdiği bir röportajda, 2018'de Manga üyeleri (2018'deki Temsilciler Meclisi seçimlerinde seçilen 4 Demokrat, ilerici ve sol görüşlü kadın için kullanılan ad -ed.n.) Kongre'ye katılana kadar ABD Kongresi'nin İsrail hükümetince "haklı biçimde" kontrol edildiğini söyledi.

Ari Hoffman'ın programındaki röportajda Demokrat Parti'nin ilerici mensupları aleyhinde yaptığı uzun ve şaşırtıcı konuşmasında Trump, kendisini başıyla onaylayan Hoffman'a sol eğilimli Demokratlar seçilip İsrail'in Filistinli sivillere muamelesine dair şüpheciliği ve eleştiriyi açıkça benimseyene kadar yıllar boyunca "İsrail'in kelimenin tam anlamıyla Kongre'ye sahip olduğunu" söyledi.

Eski Başkan sözlerine "Çok güçlüydü, çok güçlü. Bugünse tam tersi" diye devam etti ve ekledi:

[Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez] ile [Temsilciler Meclisi Üyesi Ilhan Omar], ve İsrailden... tutkuyla nefret eden bu kişiler arasında.

İsrail artık Kongre'de bir güç değil.

 


Açıklamalar birkaç sebepten ötürü şaşırtıcıydı: En bariziyse Trump'ın sözlerinin Omar'ın 2019'da ifade ettiği, İsrail lobisinin "yabancı bir ülkeye bağlılığı zorlamanın uygun bir şey olduğu söylenilen bu ülkede siyasi nüfuza" karıştığı iddiasını fazlasıyla aşması. Bahse konu açıklamalarında Trump, İsrail'in ABD'li politikacılara "sahip olduğunu" ve onları "kontrol ettiğini" doğrudan öne sürdü. Bu tür iddialar, Yahudi halkının küresel mali sistemler ve siyaset üzerinde aşırı etkiye sahip olduğunu iddia eden Yahudi düşmanı komplo teorilerini yineliyor.

Bunun ötesinde, İsrail'in Kongre'de hiçbir etkisi olmadığı iddiası, bu ülkenin Demir Kubbe savunma sistemine sağlanacak (ABD'nin sistem için halihazırda her yıl sağladığı milyonlara ilaveten) 1 milyar dolarlık (yaklaşık 9 milyar 650 milyon TL) ek fon için Kongre'de süren son mücadeleyle de derin bir tezat teşkil ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Başkan ve müttefikleri uzun süredir sözümona Yahudi düşmanı açıklamalar yaptıkları için siyasi muhaliflerini şeytanlaştırmaya çalışırken, en iyimser yaklaşımla, kendileri benzer yorumlarda bulunuyor. Omar'ın yukarıdaki yorumu sebebiyle 2019'da eleştirilere maruz kalmasından sadece birkaç ay sonra Trump, Demokratlara oy veren Yahudi Amerikalıların halklarına ve İsrail'e "sadakatsiz" olduğunu ima edince zor bir duruma düşmüştü.

Gazetecilere, "Bence bir Demokrat'a oy veriyorsanız, Yahudi halkına büyük sadakatsizlik içindesinizdir, İsrail'e büyük sadakatsizlik içindesinizdir" demişti.

Sadece zayıf kişiler bundan farklı bir şey söyler.

Yahudi düşmanı tehditler ve şiddet Amerika'da süregelen bir sorun. Beyaz milliyetçiler 2017'de Virginia eyaletindeki Charlottesville kentinde yürüyüş gerçekleştirerek meşhur "Yahudiler yerimizi alamayacak" sloganını atmış ve 2018'de Yahudi düşmanı ve beyaz milliyetçi görüşler benimseyen bir adam Pittsburgh bölgesindeki bir sinagogda kalabalığın üzerine ateş açmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU