Eski Dışişleri Bakanı Pompeo: ABD, Türkiye'ye F-16 da satamaz

ABD eski Dışişleri Bakanı Pompeo, Türkiye'nin ABD'den F-16 talebi için "CAATSA'yı ihlal ettiğinden incelemeye bile alınmaması gerekir" dedi

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 savaş uçakları vermemesi gerektiğini söyledi / Fotoğraf: AA

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 savaş uçakları vermemesi gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yunan devlet televizyonu ERT'ye konuşan Pompeo, F-16'larla ilgili soruyu "Böyle bir talebin, ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası'nı (CAATSA) ihlal ettiğinden, incelenme-ye bile alınmaması gerekir. ABD hükümeti bizim de yaptığımız gibi yasaya uymalıdır. Bunu da yapacağına inanıyorum" şeklinde yanıtladı.

Öte yandan ABD Kongresi'nin Cumhuriyetçi ve Demokratlardan oluşan 41 üyesi, ABD Başkanı Koe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e Türkiye'ye F-16'ların satılmaması yönünde bir mektup gönderdi.

Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi aldığı gerekçesiyle CAATSA yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan ve F-35 projesinden çıkarılan Türkiye, ABD'den F-35'ler için ödediği paranın geri verilmesi ya da kendisine F-16 satılmasını istiyor.

ABD ile toplantı yapıldı

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ve ABD savunma bakanlıkları arasında, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi amacıyla geçen hafta Ankara'da bir toplantı gerçekleştirildiği açıklanmıştı.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan Subayı Hava Muhabere Binbaşı Pınar Kara, bakanlıkta düzenlediği bilgilendirme toplantısında, "Türkiye ve ABD Savunma Bakanlıkları arasında, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi amacıyla ikinci toplantının birkaç ay içinde Washington'da yapılmasının planlandığı belirtilerek, 'Biz pozisyonumuzu ortaya koyduk. Birinci olarak F-35 programına geri dönme, ikinci olarak tahsis edilen uçakların teslim edilmesi eğer bunlar olmuyorsa ödediğimiz paraların iadesi şeklinde bir görüşümüz var" dedi.

Görüşmeye dair ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de, "Türkiye'nin (F-35) programdan çıkarılma sürecinin tamamlanmış olması ve bunun ikili ilişkilerin geleceği için ne anlama geldiğine ilişkin bir görüşmeydi. Dolayısıyla oldukça verimli bir görüşmeydi. Ton olarak da profesyoneldir. Türkiye halen birçok ortak menfaatimizin olduğu değerli bir NATO müttefikidir. Biz, ittifak perspektifinden ortak güvenlik menfaatleri üzerine Türkiye ile çalışmaya devam etmek istiyoruz" demişti.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU