Grönland’daki Sibirya kurtları suda kızak çekti

Klimatolog Steffen Olsen’in çektiği fotoğraflarda Sibirya kurtlarının eriyen buz tabakası yüzünden suyun üzerinde kızak çektiği görülüyor

Sibirya kurtları bilim insanlarını 1,2 kilometre kalınlıktaki buz üzerinde bulunan sularda taşıyor / Fotoğraf: Steffen M. Olsen

Grönland’da bir buz tabakasının erimesi sonucu suda kızak çeken Sibirya kurtlarının fotoğrafları, küresel ısınma yüzünden Kuzey Kutup Bölgesi’nde yaşananları gözler önüne serdi.

Danimarkalı klimatolog Steffen M. Olsen fotoğrafları 13 Haziran’da Grönland’ın kuzeybatısındaki Inglefield Körfezi’nde rutin bir göreve çıktığı sırada çekti.

Hızla eriyen buz tabakaları yüzünden zor ve tehlikeli koşullar altında çalışan bir grup araştırmacı arasında bulunan Olsen, bölgeye meteoroloji istasyonu teçhizatını onarmaya gidiyordu. 

Dr. Olsen Twitter’da yaptığı paylaşımda, 1,2 metre derinlikteki bir buz tabakasının üzerinde ayak bileğine kadar gelen sığ bir su katmanının bulunduğunu söyledi.

Olsen konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Buzun 1,2 metre civarında bir kalınlıkta olduğunu ve altımızda 870 metre su olduğunu biliyoruz. Yerli avcılarla birlikte Aralık’tan bu yana buz kalınlıklarını ölçüyoruz. Neredeyse 10 yıldır yaptığımız bir şey.

Grönland’daki buz tabakaları konusunda uzman Ruth Mottraum da The Independent’a yaptığı açıklamada, alışılmışın dışındaki sıcak havalar yüzünden hızla biriken suyun buz tabakasından süzülemediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede hala geleneksel yöntemlerle geçimini sağlayan yerli avcılar ve Danmarks Meteorologiske Institut’dan (DMI) klimatologlar Grönland’ın kuzeybatısında yer alan Inglefield Bredning’deki buz ve okyanusun durumunu birkaç yıldır inceliyordu.

Mottraum, “Bu yıl araçları onarmak için köpeklerin çektiği kızakla seyahat ederken buz tabakasının üzerindeki suya rastladık. Geçen hafta Grönland ve Kuzey Kutup Bölgesi’nde hava sıcaklıklarının artmaya başladığını gördük. Buna güneyden gelen sıcak hava dalgaları yol açtı” dedi.

Grönland, eriyen buz seviyeleriyle neredeyse rekor kırma düzeyinde. Sadece Olsen’in fotoğrafı çektiği günde eriyen buz miktarı 2 milyar ton.

2012’de ise ülkedeki neredeyse tüm buz tabakası erimişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU