Demirtaş: Mursi'nin cenazesinin kaçırılması barbarlık da burada yapılan medeni bir durum mu?

HDP'nin eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş savunma yaptığı duruşmada Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Mursi'nin ölümü ve sonrasında yaşananlarla açlık grevlerindeki ölümler sonrasında yaşananları karşılaştırdı

Fotoğraf: AA

"Örgüt kurma ve yönetme”, “Örgüt propagandası” ve “Suç ve suçluyu övme” suçlamalarıyla 142 yıl hapis talebiyle yargılanan ve Kasım 2016'dan bu yana cezaevinde olan HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş bugün yeniden hakim karşısındaydı.

Sincan’da görülen duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Demirtaş, savunmasında Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Mursi'nin ölümüyle Türkiye'de yaşananları karşılaştırdı, "Mursi’ye yapılan barbarlık da iki ay önce sizin yaptıklarınız medeni bir durum mu?" diye sordu. 

Mursi şahsında orada cezaevinde veya yargılama sürecinde bir cinayet işlenmiştir. Ve hapishanede normal ölüm diye bir şey yoktur. Özellikle siyasiler açısından hapishanedeki her ölüm bir cinayettir. Rejimin işlediği bir cinayettir. Bunun tartışılması bile abesle iştigaldir.

AK Parti iktidarının kendi gücünü zayıflatacağını düşündüğü her odağı ya vatan haini ya terörist ilan ettiğini söyleyen Demirtaş, "Mısır’da da yapılsa Türkiye’de de yapılsa darbe asla kabul edilemez" dedi, hükümetin Mursi'nin cenazesinin kaçırılmasına gösterdiği tepki üzerinden ölüm oruçları sırasında intihar edenlerin cenaze törenlerini gündeme getirdi.

"Mursi'ya yapılan barbarlık da sizin yaptıklarınız medeni durum mu?"

Darbeler cinayettir, gerekçesi olamaz. Haklı hiçbir gerekçesi olamaz. Mısır’da da yapılsa Türkiye’de de yapılsa darbe asla hoş görülemez, kabul edilemez, makul gösterilemez. Ve yine sabahın beşinde cenazenin kaçırılıp aile ve bir grup avukatın katılımıyla birlikte zorla defnedildiği anlaşılıyor. Barbarlıktır, bu başka bir şey değildir, insanlıktan nasibini almamışlıktır. Bazı AKP yöneticilerinin buna haklı olarak tepki gösterdiklerini sabah medyadan takip ettim, çok haklılar. Cenaze törenlerine bu şekilde müdahale barbarlıktan başka bir şey değildir. Yine daha iki ay önce açlık grevleri devam ederken Türkiye cezaevlerinde altı tutsak intihar etmek suretiyle açlık grevlerine dikkat çekmek istediler. Canlarını ortaya koydular. Onların cenazeleri cezaevlerinden çıkarılıp kaçırılarak, bazılarına aile üyelerinin bile katılması, avukatlarının katılması engellenerek geleneklere, örf adetlere, bizim inançlarımıza aykırı bir şekilde defnedilmişlerdi, iki ay önce.Ömer Çelik AKP Sözcüsü, Mursi’ye yapılan barbarlık da iki ay önce sizin yaptıklarınız medeni bir durum mudur? Dolayısıyla herkesin kendini gözden geçirmesi lazım.

"Yargı reformunun içi ruhan boş"

Savunmasında yargı reform strateji belgesini de ele alan Demirtaş, "Yargı üzerinde baskı olmayacağını, olmaması gerektiğini söyleyen yürütmenin başı, salona topladığı hakimlere yürütmenin başı sıfatıyla bunu söylüyor. Bu bile başlı başına Yargı Reformu Strateji Belgesinin içeriğinin ruhen boş olduğunu gösteriyor" dedi.

Bir yürütme yetkilisi, yargıçları saraya toplayıp perspektif veremez. Bir açıklama yapması gerekiyorsa yargıçların bulunduğu yere kendisi gitmelidir, yargıçları ayağına çağırmamalıdır. Talimat verir gibi, perspektif verir gibi ‘şöyle yapın, böyle yapın’ diyemez. Bu bile Türkiye’de Yargı Reformu Strateji Belgesinin şu aşamada hiçbir kıymeti harbiyesinin olmadığının göstergesidir.

"Ceza alacağım diye geri adım atacak halim yok"

Demirtaş, suçlamaya konu olan konuşmalarını hatırlattı ve "Dosyalardan ceza alacağım diye geri adım atacak halim yok. Ben her dosyada kamuoyuna, halka yönelik siyasi sorumluluğumun gereği olarak savunmalarımı yaptım, yapacağım" dedi.

Takdir sizlerindir, siz bilirsiniz. Umut ediyorum ki Türkiye'nin adil bir düzene geçmesine katkınız olsun vereceğiniz kararların. Bunu yaparsanız Türkiye için iyi olur yapmazsanız biz de adalet, hukuk mücadelemizi her yönüyle sürdürmeye devam edeceğiz. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU