Bağımsız kurul raporu: Çin, Falun Gong tarikatı tutuklularının organlarını çalıyor

“Çok sayıda kişi sebepsiz yere tarif edilemez şekilde korkunç şekilde öldü”

Avusturya'daki Falun Gong destekçileri organ çalma uygulamalarına karşı protesto gösterisi düzenliyor / Fotoğraf: AFP

Adam Forrest - The Independent

Çin’in en az 20 yıldır Falun Gong tarikatı tutuklularının organlarını çalma faaliyetleri yürüttüğü iddia edildi.

Avukat ve uzmanlardan oluşan bağımsız bir kurul olan The China Tribunal, ölümcül organ çalma faaliyetlerine ilişkin ellerinde kesin kanıtlar olduğuna dikkat çekti.

Pekin, daha önce pek çok kez insan hakları araştırmacılarının tutukluların organlarını zorla aldıkları yönündeki suçlamalarını reddetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiltere merkezli kurul, Falun Gong tarikatı üyelerinin organları çalınırken öldüğüne dair kanıtlar bulunduğunu, bu nedenle organ çalma faaliyetlerinin halen devam ettiği kanaatinde olduğunu belirtti.

Kurul Başkanı Geoffrey Nice, “Sonuçlar gösteriyor ki, çok sayıda kişi sebepsiz yere tarif edilemez şekilde korkunç şekilde öldü” dedi.

Ruhani bir tarikat olan Falun Gong, 20 yıl önce 10 bin üyesinin Pekin’deki merkezi liderlik yerleşkesinde düzenlediği sessiz protesto gösterisinin ardından Çin tarafından yasaklanmıştı.

Kurul, Uygur Müslümanlarının organ çalma faaliyetinin kurbanı olup olmadığının belirsiz olduğunu ancak Uygurların “organ bankası gibi kullanılmaya karşı” savunmasız olduğunu ifade etti.

Londra’daki Çin Büyükelçiliği’nden bir sözcü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin düzenlemelerinin, organ bağışının gönüllülük esasına dayanması ve ücretsiz olması gerektiğini söylediğini belirterek, söylentilere itibar edilmemesi çağrısında bulundu.

The China Tribunal, Çin’deki Organ Nakli Suistimaline Son Verme Uluslararası Koalisyonu adlı aktivist örgüt tarafından kuruldu. Kurulun amacı, Çin’deki organ nakli uygulamaları sonucunda suç işlenip işlenmediğini araştırmak.

 

 

7 üyeli kurul tarafından aralıkta yayımlanan ara kararda, tutukluların organlarını zorla alma faaliyetlerinin “şüphesiz” gerçekleştiği, bu faaliyetlerin “önemli ölçekte devlet destekli ya da onaylı organizasyonlar ve şahıslar” tarafından yürütüldüğü belirtilmişti.

Kurul, bulgularının soykırımın göstergesi olduğunu ancak bu konuda yeterince net bilgiye sahip olmadıklarını ifade ederek, uluslararası organların bu konuyu araştırması çağrısında bulundu.

Kurul, hem Falun Gong hem de Uygurlar’a karşı insanlık suçu işlendiğini ve işkence yapıldığını bildirdi.

Aktivistler ve Falun Gong üyeleri kurul açıklamasını memnuniyetle karşıladı. İnsan Ticareti Vakfı sözcüsü, “Organ ticareti genellikle göz ardı ediliyor. Ama hepimizi etkileyen bu korkunç suç daha fazla dikkate alınmalı” dedi.

Daha önce tutuklanmış olan Falun Gong üyesi Jennifer Zeng, kurulun bulgularının hemen harekete geçilmesini sağlamasını umduğunu söyledi. Zeng, “Umarım daha fazla ülke, vatandaşlarının organ nakli yaptırmak için Çin’e gitmesini yasaklayacak yasalar çıkarır. Ve umarım uluslararası toplum Çin’deki ölümleri hemen durduracak bir yol bulur” diye konuştu.

 

   

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU