İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Hiçbir ülkeye karşı savaş açmayacağız

Ruhani'nin açıklaması, ABD'nin Ortadoğu'ya ek bin asker gönderme kararının ardından geldi

Ruhani, ABD yaptırımlarının dar gelirli kesimi etkilediğini söyledi / Fotoğraf: AFP

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın herhangi bir ülkeye karşı savaş ilan etmeyeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Tahran’daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’nın yeni terminal binası açılışında konuşan Ruhani, ABD’nin yaptırımlarıyla ilgili “tüm baskılara rağmen ekonomide yeni atılımlar gerçekleştirdiklerini” ifade etti.

İran’a karşı mücadele edenlerin “tecrübesiz birkaç siyasetçi” olduğunu söyleyen İran Cumhurbaşkanı, sözlerine şöyle devam etti:

İran hiçbir ulusa karşı savaş başlatmayacak. Karşımızdakiler tecrübesi az bir grup politikacı. Amerikalıların bölgedeki tüm çabaları ve bizim dünyayla ilişkimizi kesme ve tecrit etme arzularına rağmen, bunu başaramayacaklar. Talihsiz komplo ve planlarla İran halkının kalkınma ümidini kırmak istiyorlar. Halkımızsa ümitli ve diri olduğunu göstermek istiyor.

Ruhani, uçak satın alımı, yedek parça temini ve tamirat konusunda sorun yaşamayan ülkelerde havacılık sanayiinin iyi işlediğini ancak ülkesinin bu tür imkanlardan yoksun olduğunu dile getirdi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ayrıca, ABD yaptırımları nedeniyle İran'da çalışamayan birçok şirketin kendilerine bu durumdan duydukları üzüntüyü dile getirdiğini aktararak, yaptırımların özellikle toplumun dar gelirli kesimini etkilediğini sözlerine ekledi.

Bölgede son olarak iki petrol tankerine yönelik saldırının ardından ABD ile İran arasındaki tansiyon yükselmiş, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bölgeye bin ek askeri güç gönderme kararı aldıklarını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU