Kendi aşısını üreten Rusya'da vaka sayıları neden artıyor?

Kovid-19 vaka sayılarındaki yükselişin ardından Rus yetkililer 28 Ekim ve 7 Kasım arasında resmi tatil ilan etti

Fotoğrafta Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan bir görevli Moskova'daki Leningrad Garı'nı dezenfekte ederken görülüyor. Rusya'da Kovid nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 234 bine yaklaştı (AFP)

Rusya’da son 24 saatte 40 bin 96 yeni koronavirüs vakası kaydedildi. Böylelikle ülkede gün içinde kaydedilen koronavirüs vaka sayısı ilk kez 40 binin üzerine çıkmış oldu. 24 saat içinde koronavirüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı da dün 1000’i geçmiş ve rekor kırmıştı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, şiddetlenen salgın nedeniyle 25 Ekim'de ülke genelinde önlemlerin sıkılaştırılması talimatını vermişti. Bunun ardından 28 Ekim ve 7 Kasım arasında resmi tatil ilan edilmiş, sadece marketler, eczaneler ve temel ihtiyaç malzemelerini satan dükkanların açık kalmasına karar verilmişti.

Avrupa genelinde aşı uygulaması sürerken, kendi koronavirüs aşılarını da üretebilen Rusya’da vaka sayılarının bu kadar yükselmesi soru işaretlerine neden oldu.

Delta varyantı ve aşı oranları

Başbakan Mihail Mişustin, hükümetin Kovid-19 enfeksiyonlarında ve ölümlerindeki artıştan "ciddi endişe" duyduğunu ifade etti:

Çoğu bölgede ölüm oranları artıyor. Hastanelerde geçen yılın aynı dönemine göre iki kat daha fazla hasta var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya, SARS-CoV-2'nin Delta varyantının en kötü etkilediği ülkelerden biri olmuştu. Bu sırada Mişustin, "aşılama oranlarının virüsün yayılmasını durdurmak için yetersiz kaldığını" belirtmişti. Başbakan, vakalardaki artışı da düşük aşılama oranlarına bağlıyor.

Nitekim şu anda Rusya'da Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan kişilerin büyük kısmı aşısız. Üstelik Rusya, bir Kovid-19 aşısını onaylayan ilk ülke olmuştu. Gamaleya Enstitüsü’nün geliştirdiği Sputnik V aşısı başta olmak üzere, ülke genelinde üç farklı aşı erişilebilir durumda.

Öte yandan Rusya'da yurttaşların sadece yüzde 29'u tam aşılı. Tek doz aşı olanların oranı da yüzde 33'te kalıyor.

Ruslar neden aşıdan kaçıyor?

Bağımsız araştırma kuruluşu Levada Center, temmuzda Rusların aşıya direncine dair anket yürütmüştü. Katılımcıların yüzde 33'ü yan etkilerden korktuğunu, yüzde 16'sı ise aşı olmak için bir neden göremediğini söylemişti. 

Ankete katılanların yüzde 57'si Kovid-19'a yakalanmaktan korkmadığını ifade ederken, Rus halkı zorunlu aşı konusunda da ikiye bölünmüş durumda. Halkın yaklaşık yarısı zorunlu aşılara karşı olduğunu söylüyor.
 


Doğu Avrupa ve Orta Asya’da faaliyet gösteren Romir Araştırma Enstitüsü’ne göre, şu anda Rus nüfusunun yalnızca yarısı, yetkililerin koronavirüs pandemisiyle mücadele çabalarını destekliyor.

Enstitünün yöneticisi Andrey Milekhin, "Toplumda bir kutuplaşma görüyoruz" dedi.

DW’ye konuşan Mihelkin, internette bu konunun çokça tartışılmasının ve çok sayıda kişinin kasıtlı olarak yanlış bilgi yaymasının bu kutuplaşmadan kaynaklandığını ifade etti.

"Evde tedavi yöntemlerine bağlılar"

ABD’de yaşayan Rus filozof ve biyoetikçi Dr. Anna Gotlib de düşük aşılama oranının ardındaki faktörlerden birinin, federal hükümete yönelik güvensizlik olduğunu savundu.

Medical News Today’e konuşan Gotlib, şunları söyledi:

Kendi aşılarına güvenmekte zorlanıyorlar ama Batılıların aşısına da güvenmiyorlar. Sonunda hepsinden vazgeçiyorlar.

Brooklyn Üniversitesi’nin Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev alan Dr. Gotlib'e göre, Rus halkı evde tedavi yöntemlerine de çok bağlı.

Bu inancın "Sovyetler Birliği'nden bile önceye, Çarlık Rusyası’na ve ötesine uzandığını" vurgulayan Gotlib, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kendi büyükannemi hatırlıyorum, eğitimli bir kadındı ama kendi yöntemleri vardı. Gerçekten çok hasta olmadığımız sürece başvurduğumuz ilk yer doktor olmazdı.

Dr. Gotlib ayrıca, Rus medyasındaki aşı karşıtı iddiaların en az Batı’daki kadar yaygın olduğunu vurguladı:

Rus medyasına baktığınızda bilimsel gibi görünen o kadar çok aşı karşıtı iddia görürsünüz ki hepsini okumak gerçekten zor.

 

Independent Türkçe, Medical News Today, DW, The Moscow Times, Hürriyet, Sputnik Türkiye

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU