Dövizdeki artış ilaç teminini zora soktu... Firmalar kar etmedikleri gerekçesiyle bazı ilaçları getirmeyebilir

Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın gündeme getirdiği döviz artışı nedeniyle ilaç temininde sıkıntı yaşanabileceği iddiasını İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Özcan da doğruluyor. Sıkıntının nedeni ise devletin verdiği fiyatın eurodaki artışın altında kalması

Döviz artışı ilaç tedariğini de zora sokabilir / Fotoğraf: AA

Dövizdeki artışı pek çok ürün gibi ilaç fiyatlarını da etkiliyor.

Türkiye'de kullanılan ilaçların önemli bölümü ya ithal ya da üretiminde kullanılan hammaddeler yurtdışından alınıyor.

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Pof. Dr. Özgür Demirtaş, Twitter hesabından bir iddiada bulundu.

"Uyarıyorum" diyen Demirtaş, şu ifadelere yer verdi:

"Hükümetin ilaç firmalarına verdiği ödeme, ilacın AB'deki fiyatının en düşüğünden bile düşük. Fiyatı bulduğu euro kuru ise gerçekte olanın yarısı bile değil. Bu sürdürülemez! Piyasada yakında birçok ilaç bulunamayacak. Haksız olsam keşke ama maalesef böyle olacak."

Demirtaş'ın paylaşımı birçok internet sitesinde haber olarak kullanılıp, çok sayıda yorum aldı.

 

İlaç alımı için uygulanan kur, gerçek kurun çok altında kalınca firmalar ithalatı kesiyor

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, Demirtaş'ın ilaçlarla ilgili paylaşımında dile getirdiği iddiayı doğruladı.,

Piyasada bulunmayan ilaçlar olduğunu vurgulayan Özcan, "Her sene sonunda yaşadığımız bir sıkıntı var. İlaçlara yılda bir kere şubat ayında genellikle de 19 Şubat günü zam yapılır. Bu nedenle yıl sonuna doğru ilaç tedariğinde sıkıntı yaşanır" dedi.

Özcan'ın bahsettiği sıkıntıların bir nedeni Demirtaş'ın da işaret ettiği gibi ilaç alımlarında uygulanan kur politikası.

Devlet, ilaç firmalarına ödeme yaparken o günkü kurdan değil belirlediği kurdan ödeme yapıyor.

Örneğin 20 Şubat 2021'ta ilaç alımlarında uygulanacak kur belirlenirken reel euro kuru 8,40 liraydı. Devlet ise ilaçların alımında uygulanacak euro kurunu 4,58 lira olarak belirleyerek bu fiyat üzerinden alım yapacağını açıkladı.

Ancak yıl sonuna gelindiğinde euro kuru, şubatta olduğu seviyenin çok üstüne çıktı. Bugün için reel euro kuru 11,21 seviyesinde.

Bu nedenle ilaç firmaları reelde artan euro kurunu hesaba katıp zarar edeceklerini düşünerek ilaç ithal etmeyi bırakınca her yıl sonuna doğru belli ilaçların bulunmasında sorun yaşanıyor.

pınarözcan.jpg
Şeker Pınar Özcan / Fotoğraf: medimagazin.com

 

"Firmalar kar etmedikleri gerekçesiyle belli ilaçları getirmeyebilir"

Özcan, dövizde yaşanan aşırı artışın bu sorunu daha da arttırabileceğine dikkati çekerek, "Türkiye'deki ilaçların yüzde 60'ı ithal. Üretilen ilaçların da bazı hammaddeleri ithal. İlaç kuru 4,58 iken reelde euronun 11 liranın üzerine nedeniyle firmalar kar etmedikleri gerekçesiyle ilaç getirmeyebilirler. Zaten şu an sıkıntı var. Yeni fiyatların açıklanacağı 19 Şubat'a kadar adım adım sıkıntı yaşanacaktır" diye konuştu. 

Özcan, döviz kurunun ilaç temininde çok hayati önemde olduğuna vurgu yaparak, "Herhangi bir istikrarsızlık ve aradaki makasın kapatılmaması halinde tabii ki sıkıntı yaşanacaktır. İlaç kurunun artırılması devlete maliyeti artırabilir ancak tasarruf kadar ilaca ulaşılabilmekte önemli" diyerek sözlerini noktaladı. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU