Suriye: Türk ordusu ile çatışma yaşamak istemiyoruz

Geçen hafta Türkiye’nin İdlib’deki 2 gözlem noktasına Suriye ordusunun kontrolündeki bölgeden saldırı gerçekleştirildiği duyurulmuştu

Türkiye'ye ait gözlem noktalarına yönelik saldırıların ardından TSK, bölgeye çok sayıda zırhlı araç göndermişti / Fotoğraf: AA

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Çin’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Çinli mevkidaşı Wang Yi ile görüştü. 

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın açıklamasında konuşan Muallim, Türkiye ile Suriye ordularının çatıştığını görmek istemediğini söyledi.

Muallim konuşmasının devamında, "Türkiye'nin neden Suriye topraklarının bir kısmını işgal ettiğini merak ediyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gözlem noktalarına saldırı

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’nin İdlib kentinde bulunan gözlem noktasına rejim güçlerinin kontrolündeki bölgeden yapılan saldırıya karşılık verildiğini açıklamıştı.

Bakanlığın açıklamasında "Suriye rejim güçlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde kontrol ettiği Tall Bazan bölgesinden, Murak bölgesinde yer alan 9 numaralı Gözlem Noktasına kasıtlı olduğu değerlendirilen top/havan atışlarıyla bir saldırı gerçekleştirildiği" ifadesine yer verilmişti. 

Herhangi bir zayiatın yaşanmadığı saldırıya karşılık verildiğini açıklayan bakanlık, konu ile ilgili Moskova ile temasa geçildiğini vurgulamıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri ise, son dönemde artan saldırıların ardından İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki gözlem noktalarına takviye amaçlı çok sayıda tank, zırhlı personel, taşıyıcı, ağır silah ve personelden oluşan askeri konvoy yollamıştı.

Ateşkes bilmecesi

Rus haber ajansları 13 Haziran'da İdlib'de hükümet güçleri ve muhalifler arasında tam kapsamlı bir ateşkesin Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda sağlandığı duyurmuştu. Ancak Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, Rusya'nın açıklamasının tersine İdlib'de ateşkesin tam olarak sağlanamadığını belirtmişti.

Türkiye'nin Rusya ile yürüttüğü Astana süreci kapsamında İdlib'de ilan edilen çatışmasızlık bölgesinde 12 Türk gözlem noktası bulunuyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU