ABD Genelkurmay Başkanı Milley: Çin'in hipersonik füze denemesi fazlasıyla endişe verici

"Bu tam anlamıyla bir 'Sputnik anı' mıydı bilmiyorum ama ona çok yakın olduğunu düşünüyorum"

Çin'in hipersonik füze denemesi iddiasını dile getiren ilk Pentagon yetkilisi ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley oldu (AP)

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, yalanlanmasına rağmen Çin'in hipersonik (sesten hızlı) füze denediğini öne sürerek bu gelişmenin "fazlasıyla endişe verici" olduğunu söyledi.

Milley, dün yayımlanan bir röportajda şöyle konuştu:

Hipersonik bir silah sisteminin test edildi ve bu önemli bir gelişme. Gazetelerin bazılarında 'Sputnik anı' teriminin kullanıldığını gördüm sanırım. Bu tam anlamıyla bir 'Sputnik anı' mıydı bilmiyorum ama ona çok yakın olduğunu düşünüyorum... Tüm dikkatimiz bunun üzerinde.

"Sputnik anı" Sovyetler Birliği'nin 1957 yılında fırlattığı Sputnik-1 uydusunun ardından ABD'nin teknolojide geri kaldığına dair endişelerin doğmasına işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Orgeneral Milley, kendilerinin de hipersonik silah sistemleri üzerinde çalıştıklarını ancak daha önce Çin'inki gibi bir deneme yapılmadığını söyledi.

Hipersonik silahlar uçuş rotası, hız ve manevra kapasitesi gibi özellikleri sayesinde erken uyarı sistemlerine yakalanmıyor.

Ne olmuştu?

Birleşik Krallık merkezli Financial Times gazetesi geçen hafta, Çin'in ağustosta hipersonik bir nükleer başlıklı füze denediğini öne sürmüştü.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jao Lican ise iddiayı reddetmişti ve bir uzay aracının yeniden kullanılabilir olup olmadığını test etmek için rutin bir deneme yapıldığını söylemişti.

 

Independent Türkçe, CNN International, Amerika'nın Sesi, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU