Biden: Çin, Güneydoğu Asya'da istikrar ve barış için tehdit oluşturuyor

Güneydoğu Asya ülkeleri için destek mesajı veren Biden, Çin'in Tayvan'a yönelik eylemlerini "zorlayıcı" olarak niteledi

Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Joe Biden, Güneydoğu Asya ülkelerine destek vereceklerini bildiriken, Çin'e yönelik eleştirilerde bulundu.

Biden, Güneydoğu Asya ülkelerine ABD'nin denizlerin serbestliği ve demokrasiyi savunma konusunda yanlarında olduğunu söylerken Çin'in Tayvan'a yönelik eylemlerini "zorlayıcı" olarak niteledi.

Biden, Çin'in bölgedeki istikrar ve barış için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Çin Başbakanı Li Keqiang'ın da katıldığı Doğu Asya Zirvesi'nde konuşan Biden, Washington'un Hint-Pasifik coğrafyasında ekonomik kalkınmayı destekleyecek bir çerçeve oluşturmak üzere bölgedeki yakın ülkelerle çalışmaya başlayacağını söyledi.

Biden bölgesel politikasının bu konuyu içermemesi sebebiyle eleştiriliyordu.

Güneydoğu Asya, ABD ve Güney Çin Denizi'nin büyük çoğunluğunu kontrol eden Çin arasında stratejik bir mücadele sahası haline gelirken Beijing kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan'a yönelik askeri ve politik baskıları artırdı.

ABD uçak ve gemilerinin Çin’e yönelik 2 binden fazla "casusluk görevi" yürüttüğü iddia edildi

Öte yandan ABD’nin bu yıl Çin anakarası ve karasularına mücavir alanlarda 2 binden fazla casusluk amaçlı keşif görevi yürüttüğü ileri sürüldü.

South China Morning Post gazetesinde yer alan habere göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Askeri Bilimler Akademisi araştırmacısı Cao Yancong, Pekin'de çevrim içi düzenlenen güvenlik toplantısı Şiangşan Forumu’nda konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Cao, ABD savaş uçaklarının, gemilerinin ve denizaltılarının Güney Çin Denizi'nde Pekin’in kontrolündeki ada ve resifler ile Çin anakarası dolaylarında 2 binden fazla yakın keşif ve gözlem görevi icra ettiğinin belirlendiğini iddia etti.

Sözkonusu faaliyetlerin bölgedeki güvenlik ve istikrarı olumsuz etkilediğini savunan Cao, "Yakın keşif görevlerinin bu denli yoğun yapılması, Çin’in egemen güvenliğini tehdit ediyor ve bölgesel gerilimleri artırıyor. Bu tür hareketler kaçınılmaz olarak Çin’in tepkisiyle karşılaşacak ve ateş açma riskini kuşkusuz artıracaktır." ifadelerini kullandı.

Cao, ABD’nin, olası çatışmaları önlemek için yoğun yakın keşif görevlerini derhal durdurması gerektiğini belirtti.

 

 

 

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU