Dünya Gıda Programı'ndan ABD'li zenginlere çağrı: Musk'ın servetinin yüzde 2'si dünyada açlığı bitirir

David Beasley, "ABD'nin en zengin 400 milyarderinin serveti geçen yıl 1,8 trilyon dolar arttı. Benim tek istediğim bunun yüzde 0,36'sı" diye konuştu

Elon Musk, dünyanın en zenginleri sıralamasında kendisini takip eden Jeff Bezos'la arayı açtı (AFP - Reuters / Kolaj: Business Insider)

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı'nın icra direktörü David Beasley, dünyanın en zenginlerinden oluşan küçük bir grubun, servetlerinin sadece küçük bir kısmıyla dünyadaki açlığı bitirebileceğini söyledi.

ABD'nin önde gelen haber kuruluşlarından CNN International'a salı yaptığı açıklamada Beasley, milyarderlerin "tek bir seferliğine harekete geçmesi" gerektiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beasley özellikle dünyanın en zengini Elon Musk ve hemen peşindeki Jeff Bezos'a işaret ettiği açıklamasında şöyle konuştu:

Onlara ulaşamazsak gerçekten ölecek olan 42 milyon kişi var. Bu kişilere yardım etmenin bedeli 6 milyar dolar (yaklaşık 57 milyar TL)

Beasley, Bezos'un servetinin geçen yıl 64 milyar dolar (yaklaşık 610 milyar TL) arttığını ve bunun sadece yüzde 10'unu istediğinin altını çizdi.

Musk'ın geçen hafta sadece tek bir günde 6 milyar dolar kazandığını vurgulayan Beasley, şu ifadeyi kullandı:

ABD'nin en zengin 400 milyarderinin serveti geçen yıl 1,8 trilyon dolar (yaklaşık 17 trilyon 143 milyar TL) arttı. Benim tek istediğim bunun yüzde 0,36'sı.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Musk’ın serveti 287 milyar dolar (yaklaşık 2 trilyon 733 milyar TL). Beasley'nin istediği para, bu meblağın yaklaşık yüzde 2'si yapıyor.

Dünya Gıda Programı İcra Direktörü savaşların, iklim krizinin ve Kovid-19 pandemisinin açlığı tırmandırdığını sözlerine ekledi.

BM, mayısta yayımladığı bir raporda geçen yıl en az 155 milyon insanın gıda sıkıntısı çektiğini duyurmuştu.

İki hafta önce açıklanan Küresel Açlık Endeksi'ne göre açlıktan en çok etkilenen ülkeler Sahra çölünün güneyindeki Afrika ülkeleriyle Güney Asya'da.

100 puanlık skalada en düşük dereceyi 50,8 ile Somali aldı. Bu ülkeyi Yemen 45,1, Orta Afrika Cumhuriyeti 43, Çad 39,6, Kongo Demokratik Cumhuriyeti 38 ve Madagaskar 36,3 puanla takip etti.

 

Independent Türkçe, CNN Internatonal, Business Insider, DW Türkçe, Bloomberg

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU