ABD'de Temsilciler Meclisi üyelerinden Biden'a "Türkiye'ye F-16 satılmaması" çağrısı

BD'de Demokrat ve Cumhuriyetçi partiden temsilcilerin ortak hazırladığı mektupta, "Hasım ülke gibi davranmaya devam eden bir müttefike ABD üretimi uçak göndererek ulusal güvenliğimizden taviz veremeyiz" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: AA

ABD'de Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin siyasetçileri Biden yönetimine Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarını satmaması çağrısında bulundu ve Kongre'nin bu satışı engelleyeceğine inandıklarını belirttiler.

Temsilciler Meclisi'nin 11 üyesi, ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a yazdıkları mektupta Türkiye'nin 40 yeni F-16 savaş uçağı ve varolan yaklaşık 80 uçak için modernizasyon kiti satın alacağı hakkındaki haberlerden "derin endişe duyduklarını" belirttiler.

Temsilciler Meclisi üyeleri mektupta, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Eylül ayında Türkiye'nin Rusya'dan ek bir S-400 füze savunma sistemi alacağını açıklamasının ardından, hasım gibi davranmaya devam eden anlaşma müttefiğimize ABD'de üretilmiş uçaklarımızı yollayarak ulusal güvenliğimizi riske atmayı göze alamayız" ifadelerine yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Cumhurbaşkanı Erdoğan paranın tazmin edilmesini amaçlıyor"

Mektupta, “Türkiye’nin F-35 programına katılmak için 1,4 milyar dolar ödediği belirtildiğinden, Cumhurbaşkanı Erdoğan nakit para, planlanan F-35 sevkiyatı, yeni F-16 savaş uçakları ve mevcut F-16 filosu için modernizasyon ekipmanı şeklinde bu paranın tazmin edilmesini amaçlıyor” ifadelerine yer verildi.

Türkiye ABD'ye 40 yeni Lockheed Martin F-16 uçağı ve varolan yaklaşık 80 uçak için modernizasyon kiti satın almak için teklifte bulunmuştu.

Türkiye daha öncesinde 100'ün üzerinde Lockheed Martin F-35 uçağı sipariş etmişti, ancak ABD Rusya S-400 füzelerini satın alan Türkiye'yi programdan çıkardı.

Reuters tarafından dün görülen 25 Ekim tarihli mektup Cumhuriyetçi temsilci Nicole Malliotakis ve Demokrat temsilci Carolyn Maloney'nin inisiyatifiyle hazırlandı.

Mektupta,"Bu teklifin ilerlemesi halinde Kongre'nin birlik olarak satışı engelleyeceğine inansak da, ABD şu anda hiçbir gelişmiş askeri ekipmanı Türkiye hükümetine aktarmayı göze alamaz" ifadelerine yer verildi.

F-16 tartışmaları

Türkiye, Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle ABD'nin F-35 programından çıkarılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 satın alacağı yönündeki haberlerle ilgili yaptığı açıklamada, "Bu konu F-35 konusuyla bağlantılı bir konu. 1 milyar 400 milyon dolar F-35'ler için yapmış olduğumuz ödeme söz konusu. Ve bu ödemeler karşısında ABD'nin böyle bir teklifi söz konusu oldu" demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise yaptığı açıklamada Erdoğan'ı doğrulamayarak şunları kaydetmişti:

Şunu söyleyebilirim ki Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin F-16 taleplerine herhangi bir finansman teklifinde bulunmadı. Savunma Bakanlığı, Türkiye ile F-35 programı, bu anlaşmazlığın nasıl çözüleceği konusunda istişarelerde bulunuyor.

 

 

 

Reuters, VOA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU