Faruk Bildirici’den Star gazetesine 'Kabataş' yanıtı: Yazıyı yeniden aktive etmediğinize nasıl inanabilirim?

Bildirici, Elif Çakır’ın "Kadınlar küfrediyor, erkekler vuruyordu" başlıklı yazısının silindiği iddiasını reddeden Star gazetesine cevap verdi

FOX TV Ana Haber sunucusu Fatih Portakal’ın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu'nun Ordu Valisi Seddar Yavuz'a hakaret ettiği görüntüleri izlediğini söylemesi ancak ısrarlara rağmen görüntüleri yayınlamaması üzerine yeni bir tartışma başlamıştı. Tartışma, Gezi eylemleri sırasındaki Kabataş iddialarını ve o dönemde "Görüntüleri gördüm" diyen gazeteciler üzerinden yürümüştü.

Gazeteci Faruk Bildirici bu konuyu satırlarına taşıdı ve o dönemde Elif Çakır'ın “Kadınlar küfrediyor, erkekler vuruyordu” başlıklı yazısını hatırlattı.  

Bildirici, kendi internet sitesinden, "Fatih Portakal, Kabataş ve Elif Çakır’ın Yazısının Silinmesi" başlığıyla yazdığı yazıda şunları söyledi: 

Kabataş denilince de benim aklıma Elif Çakır’ın, Star gazetesinde yazdığı 'üzerleri çıplak, elleri deri eldivenli, başları tuhaf bantlı 70-100 Gezi Eylemcisi'in başörtülü bir kadını taciziyle ilgili fantastik öykü gelir. O çarpıcı öyküyü yeniden okumak için Star gazetesinin web sayfasına girdim ama bulamadım. Yoktu… Yazarlar bölümünde Elif Çakır’ın yazılarının olduğu sayfada, 12 Haziran 2013 tarihli yazısı duruyordu; onun üzerinde de 16 Haziran 2013 tarihli yazısı. Ama ikisinin arasında olması gereken 13 Haziran 2013 tarihli “Kadınlar küfrediyor, erkekler vuruyordu” başlıklı yazı uçmuştu.

Star gazetesinden bunun üzerine Bildirici’nin iddiasına, “Elif Çakır’ın ne kaldırılan bir yazısı var ne de aktive edilen. Gazeteye manşet olan bir yazı köşe yazıları kategorisinde değil haber kategorisinde yer alır. Bunu kontrol etmeden yazmak yıllarını medya ombudsmanlığına vermiş bir isme de yakışmaz" açıklamasıyla yalanlama geldi. 

Bildirici de durum üzerine, “Star ve Nuh Albayrak’a zorunlu yanıt” başlığıyla yeni bir yazı kaleme aldı. 

Yazısına, “Sordum link veremediniz, şimdi nasıl inanabilirim?” diyerek başlayan Bildirici, yazısını araştırıp, kontrol etmeden yazmadığını anlattı.

Kabataş vakası yeniden gündeme gelince Elif Çakır’ın 13 Haziran 2013 tarihinde Star’da manşetten yayımlanan Zehra Develioğlu ile yapılan söyleşiyi içeren “Kadınlar küfrediyor erkekler vuruyordu” başlıklı yazısını hatırladım. Gazetenin internet sayfasında defalarca aradım, yazıyı bulamadım. Söyleşi olduğu için belki yazarlar sayfası dışına konmuş olabilir diye genel taramalar da yaptım, hiçbir yerde yoktu. Arkadaşlarım taradı onlar da bulamadı.

Bunun üzerine gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak’a konuyu sorduğunu belirten Bildirici, Albayrak’ın kendisine, ‘Gruba ait bütün dijital mecralar ayrı bir departman ve burayla idari bir bağım yok’ dediğini, sözünü ettiği departmandan gelen ‘Elif Hanım’ın bütün yazıları duruyor’ yanıtını aktardığını anlattı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Albayrak’ın kendisine yazının linkini vermediğini belirten Bildirici, Çakır’ın yazılarıyla ilgili kendisine gönderilen linkte de söz konusu yazının olmadığını yazdı.

Bununla ilgili yazı yazacağını Albayrak’a söylediğini belirten Bildirici, “ Yazımın Elif Çakır’ın yazısının silinmesiyle ilgili bölümü gönderdim; bu kadar ayrıntıya gerek olmadığını söyledi; bir cümle yazmama onay verdi” dedi. 

“Dün aniden yazı ortaya çıktı”

Faruk Bildirici’nin yazısının geri kalan kısmı şu şekilde: 

Dün benim yazımın yayımlanmasının ardından aniden bazı sitelerde Elif Çakır’ın yazının Star’ın web sitesinin haber sayfasında yayında olduğu haberleri çıktı. Ardından Star yöneticilerinin ‘Elif Çakır’ın ne kaldırılan yazısı var ne de aktive edilen’ açıklaması geldi. Gerçekten böyle idiyse bunları sorduğum zaman söylemeleri gerekirdi, yazımın dijital medyada geniş yankı bulmasından sonra değil. Nuh Albayrak, ‘ilgisi olmayan departman’dan söz ediyor; sanırsınız kendisine Genel Yayın Yönetmeni olmadığı bir gazeteyle ilgili soru sordum.  Aktive edilmediğine nasıl inanabilirim? Yazı gerçekten yayında idiyse sorduğumda linkini bildirmesini ya da ilgili kişiye yönlendirmesini beklerdim. Onu yapmak yerine sonradan beni suçlayan bir açıklama yapmasını yadırgadım. Başka nasıl araştırabilirdim? Elif Çakır’ın yazısı Google aramalarında gözükmüyordu, sorduğumda yazının bulunduğu linki bana veremediler. Elif Çakır da yazısını internette aradı bulamadı. Ben de bunun üzerine yazının silindiğini yazdım. Şimdi 'Yazı yayında' deniyor, yazıyı yeniden aktive etmediğinize nasıl inanabilirim? Bana yönelttikleri ağır suçlama nedeniyle Nuh Albayrak ile yaptığım WhatsApp yazışmalarının tam metnini yazımın altına aynen koyuyorum. Okurlar da okuyup karar versin, gerekli araştırmayı yapıp yapmadan yazdığıma…”

Bildirici, Nuh Albayrak’la yaptığı WhatsApp yazışmalarını da yazısına ekledi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU