Buldan: Kürt sorununun çözüm yerini parlamento olarak görenler tezkereye hayır demelidir

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan grup toplantısında yaptığı konuşmada "İktidarın Suriye tezkeresi ile Türkiye'yi yeni maceralara sürükleme ve kendi koltuğunu sağlama alma gayretlerine destek olmayın" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin grup toplantısında konuştu.

Konuşmasında bugün Meclis'e gelecek Irak-Suriye birleşik tezkeresine değinen Buldan daha önceki tezkerelerin bir yıl süreli olduğunu ancak son tezkerenin 2 yıl süreli olduğuna dikkat çekti.

Buldan, "Demek ki İktidar, bir yıl sonra AKP grubunun kalıp kalmayacağından ve meclisi toplayamayacağından endişe ettiği için süreyi 2 yıl uzatarak tezkereyi garanti altına almaya çalışmaktadır. Gidici olduklarını kendileri de görmektedir. Halkın gündemi yoksulluk, işsizlik, geçim derdi iken iktidara bakıyoruz günlemleri yine savaş tezkereleri" diye konuştu.

"Bu tezkere toplumsal desteğini kaybeden AKP iktidarının seçim kampanyasıdır"

Buldan şöyle devam etti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu tezkere Kürt düşmanlığı tezkeresidir. Suç örgütleri IŞİD'e ÖSO'ya El Nusra'ya nefes aldırma tezkeresidir. Bu tezkere toplumsal desteğini kaybeden AKP iktidarının seçim kampanyasıdır. Neymiş, terör koridoruna izin vermeyeceklermiş. Bir koridor varsa o da IŞİD terörüydü, Kobani halkı bu koridoru halkı çoktan kapatmıştır.

Saldırıyı arıyorsanız İdlib'de askerlere defalarca saldırı düzenlendi. Vekalet savaşındaki ısrarınız nedeniyle geçen yıl 33 asker yaşamını yitirdi, herhangi bir açıklama da yapılmadı. İktidarın o dönem gıkının çıkmadığını ve o 33 askerle ilgili açıklama yapılmadığını hatırlamatmak isterim. 

Askerleri yakarak katleden IŞİD'e karşı seslerinin çıktığını gördünüz mü? Hayır. Onların medya sorumlusunun da Türkiye'de şirket kurduğu iddiaları gündeme geldi. Neden gıkları çıkmıyor?

Meselemiz illaki güvenlik ise bunun yolu Suriye iç barışından geçer. Bunun yolu Suriye'den elinizi bir an önce çekmenizden geçer. El Nusra türevi örgütlere yönelik beklentinizi kesmenizden geçer. 

"ÖSO'ya IŞİD'e, El Nusra'ya uzanan bu tezkereye evet demeyin"

Muhalefet partilerine çağrıda bulunan Buldan, "İktidarın Suriye tezkeresi ile Türkiye'yi yeni maceralara sürükleme ve kendi koltuğunu sağlama alma gayretlerine destek olmayın. Kaybetmekte olan iktidarın değirmenine su taşımayın. Suriye barışının yanında yer alın, diyalogun, müzakerenin yanında yer alın. ÖSO'ya IŞİD'e, El Nusra'ya uzanan bu tezkereye evet demeyin. Evet oyu verecek ellere bunu hatırlatmak istiyorum. Kürt sorununun çözüm yerini parlamento olarak görenler tezkereye hayır demelidir. Tezkereye evet demeniz bu kadim sorunun çözüm kalmasına hizmet etmektir, bundan kaçının. Kürt sorununu 38 yıldır sınır ötesi operasyonlarla çözmeye çalışan akın, 38 yıldır Türkiye halklarına kaybettirmektedir. Bu yöntemlerle çözüm olmayacağı artık görülmelidir. Bu ezberci akıldan kurtulmanın tam zamandır" ifadelerini kullandı.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU