10 büyükelçi tartışmasında ABD büyükelçiliğinden Viyana Sözleşmesi hatırlatması

Büyükelçiliğin açıklamasındada, sadece "ABD, Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" ifadesine yer verildi. Erdoğan'ın ise açıklamadan memnun olduğu bildirildi

Osman Kavala hakkıdaki açıklamanın ardından başlayan tartışma hakkında ABD Büyükelçiliği'nden açıklama yapıldı / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Osman Kavala'nın serbest bırakılması için AİHM kararının uygulanması yönünde çağrı yapan aralarında ABD'nin de olduğu 10 büyükelçiye yönelik, "İstenmeyen adam ilan edilmeleri için talimat verdim" tepkisinin ardından ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden açıklama geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büyükelçiliğin sosyal eda hesabından paylaşılan açıklamada, "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ne riayet etmeyi teyit eder" ifadesine yer verildi.

Hollanda'dan da aynı açıklama

Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet yaptığı açıklamada, ABD büyükelçiliğinin yaptığı gibi, "Hollanda, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yoneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" ifadelerini kullandı.

Öte yandan sözleşmeye ilişkin aynı ifadeleri açıklamada imzası olan Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçilikleri de resmi hesaplarından paylaştı ya da retweet etti.

Almanya ve Fransa henüz bu yönde bir açıklama yapmazken, büyükelçilerin dınır dışı edilmesine dair kendilerine yapılmış bir bildirim olmadığını duyurdular.

Cumhuraşkanlığı kayakları: Erdoğan açıklamayı olumlu karşıladı

Anadolu Ajansı'nın Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, ABD'nin ve bazı ülkelerin Ankara büyükelçiliklerinin Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine ilişkin yaptıkları açıklama, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandı.

Viyana Sözleşmesi'nin 41. Madde

ABD Büyükelçiliğinin dikkat çektiği ve konsolosluk memurlarının kişisel dokunulmazlıklarının düzenlendiği Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi şöyle:

  1. Konsolosluk memurlarının tutuklanmaları veya göz altına alınmaları, ancak, ağır bir suç halinde ve yetkili adli makamın kararı ile olur.
  2. Bu maddenin 1. fıkrasında öngörülen hal saklı kalmak üzere kesinleşmiş adlî bir kararın uygulanması dışında, konsolosluk memurları hapsedilemez ve herhangi bir şekilde kişisel hürriyetleri kısıtlamaya tabi tutulamaz.
  3. Aleyhine cezaî bir dava ikame edilen konsolosluk memuru yetkili makamların önüne çıkmak zorundadır. Bununla beraber, dava, konsolosluk memurunun resmî durumu icabı kendisine gösterilmesi gereken saygı ile ve bu maddenin 1. fıkrasında öngörülen hal hariç olmak üzere, konsolosluk işlemlerinin yerine getirmesini en az etkileyecek biçimde yürütülecektir: Bu maddenin 1. fıkrasında zikredilen hallerde, bir konsolosluk memurunun gözaltına alınması kaçınılmaz olduğu takdirde, aleyhine ikame edilecek dava en kısa zamanda açılmalıdır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU