Sayıştay: Raporlarda İBB'nin STK'lara yardım yaptığına ilişkin değerlendirme yok

Ekrem İmamoğlu ortak yayında İBB'nin vakıflara yardım yaptığına ilişkin iddiasını belediyenin kamuoyuna açıklanmayan faaliyet raporuna dayandırmıştı

Fotoğraf: AA

Sayıştay İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) bazı vakıf ve STK'lara kaynak aktardığı iddialarıyla ilgili bir açıklama yaptı ve denetim raporlarında böyle bir değerlendirme bulunmadığını duyurdu.

İBB'nin bazı vakıf ve STK'lara kaynak aktardığı iddiası ilk olarak ocak ayında Sözcü gazetesinden Çiğdem Toker'in haberiyle gündeme gelmişti. Toker'in haberinde kamuoyuna açıklanmayan İBB'nin faaliyet raporuna göre bazı vakıflara 847 milyon lira kaynak aktarıldığı öne sürülmüştü.
 


Son olarak CHP ve İYİ Parti'nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, cumhur ittifakı adayı Binali Yıldırım'la çıktığı ortak yayında dile getirdiği iddiayı İBB'nin "STK-Okul-Yurt Faaliyet Raporu 2018" raporuna dayandırarak bir kez daha gündeme taşıdı.
 


Sayıştay bugün yaptığı açıklamada İmamoğlu'nun iddiayı Sayıştay raporlarına dayanarak söylediğini savundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Sayıştay raporlarında, iddia edildiği gibi, İBB tarafından bazı  sivil toplum kuruluşlarına yardım yapıldığına ilişkin her hangi bir değerlendirme bulunmamaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSKİ ve İETT’nin 2017 yılı hesap ve işlemlerine ilişkin denetim raporunda, tespit ve öneriler çerçevesinde olumlu görüş verildiği açıkça belirtilmiş olup, muhasebe ve  kayıt sistemine ilişkin bazı bulgular ile bunlara ilişkin önerilerde bulunulmuştur... Gerek yapılan konuşmada geçen, gerekse Twitter hesabında ifade edilen hususların hiçbirisi ifade edildiği gibi “usulsüzlük” veya “kamu zararı” sonucunu doğrudan işlemler değildir.  Sayıştay Kanunu çerçevesinde bir idare denetimi sırasında “usulsüzlük” ve “kamu zararı” doğuran bir husus tespit edildiğinde bu husus ayrı bir rapor düzenlenmek suretiyle Sayıştay yargılamasına konu edilmektedir.

Sayıştay açıklamasında denetim raporlarında yer alan hususların mevzuatta öngörülen kamu zararı ve usulsüzlük unsurlarını taşımadığı belirtildi. Bu yüzden yargılamaya esas ayrı bir rapor düzenlenmediği ifade edildi.

Ekrem İmamoğlu ortak yayında başlayan Sayıştay raporu tartışmasının ardından dün akşam Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Mesajda Sayıştay'ın 2017 yılı denetim raporlarına göre İBB'de 753 milyon lira usulsüzlük yapıldığı iddiasını gösteren bir liste paylaşıp, Sayıştay raporlarının linkini verdi.
 

 

 

Independent Türkçe 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU