Eski Mısır Devlet Başkanı Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybetti

Mısır İçişleri Bakanlığı Mursi'nin ölüm haberinin ardından ülkede alarm durumu ilan etti

Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybetti. 

Mısır devlet televizyonunun haberine göre Mursi, mahkeme salonunda geçirdiği baygınlığın ardından yaşamını yitirdi. 

Mısır’da hükümete yakın siteler Muhammed Mursi'nin duruşma sırasında hakimden söz istediğini ancak hakimin duruşmayı bitirdiğini ve Mursi’nin bu sırada baygınlık geçirdiğini belirtiyor.

Mursi'nin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini, olayla ilgili gerekli işlemler yapıldığı da ifade ediliyor. 

Mısır İçişleri Bakanlığı Mursi'nin ölüm haberinin ardından ülkede alarm durumu ilan etti. 

Mursi'nin avukatı: Naaşın nereye götürüldüğünü bilmiyoruz

Mursi'nin avukatı Abdulmunim Abdulmaksud "Mursi, mahkeme salonundan sedye ile taşındı, naaşının nereye götürüldüğünü bilmiyoruz." dedi. 

Mısır yönetimine yakın El-Yevm es-Sabi gazetesi ise Mursi'nin naaşının gerekli işlemler için hastaneye sevk edildiğini aktardı.

Muhammed Mursi'nin naaşının aile kabristanına defnedilmesi yönündeki talep Mısır makamlarınca reddedildi

Geçen sene sağlığı ile ilgili uyarı yapılmıştı

2018'de Eski Dış İlişkiler Özel Komitesi Başkanı Crispin’in başkanlığındaki İngiliz Parlamento Komitesi ve birkaç insan hakları avukatı Muhammed Mursi’ye yeterli sağlık hizmeti verilmediği, durumun böyle devam etmesi halinde hayatını kaybedebileceği yönünde uyarıda bulunmuştu.

Gerekçe olarak da Mursi'nin diyabetli olması ve tutulduğu kötü koşullar gösterilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhammed Mursi'nin ailesi tarafından daha önce yapılan yazılı açıklamada, Mursi'nin tek kişilik hücrede alıkonulduğu, ziyaretine izin verilmediği, tam bir izolasyona tabi tutulduğu iddia edilmiş ve Mursi sbsı tedaviye izin verilmesi istenmişti. 

Mursi ve 3 Müslüman Kardeşler lideri, "Mısır'da istikrarı bozmak için yabancı terör örgütleriyle komplo kurmak" suçlamasından Mayıs 2015'te ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Davada 16 kişi de idam cezası almıştı. 

Mursi yaşamını yitirdiği mahkeme salonunda casusluk suçlamasıyla yargılanıyordu. 

2012 yazında düzenlenen seçimlerle iktidara gelen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 3 Temmuz 2013 tarihinde ordu tarafından görevinden alınmıştı. 

68 yaşındaki Mursi 5 yıldır hapishadeydi. 

Muhammed Mursi kimdir?

Mısır'ın eski devlet başkanı Mursi, 2012 senesinde seçimle ilk defa başa gelen cumhurbaşkanı oldu.

3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin askeri darbe yapması sonucu devrildi.

1951'de Mısır'ın kuzeyindeki Şarkiye iline bağlı Eladva köyünde doğan mursi, Mühendislik lisansını Kahire Üniversitesi'nde aldı. Yakın olduğu Müslüman Kardeşler hareketi içerisinde siyasete atıldı. Mursi 2000 ve 2005 yılları arasında milletvekili oldu. Müslüman Kardeşler'in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi. 5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı. 2011 Mısır Devrimi'ne muhalif lider olarak destek verdi ve sonrasında Müslüman Kardeşler'in kurduğu, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin başkanı seçildi.

Mursi seçimin 2. turunda oyların yüzde 52’sini aldı ve Mısır’ın 5’inci, ülkenin ise ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti.

Seçilmesinin birinci yılında eylemler başladı, 3 Temmuz’da da Mısır ordusu yönetime el koydu.

Mursi darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve darbeye direnme çağrısı yaptı. Darbe sonrasında Muhammed Mursi’nin gözaltına alındığı açıklandı. 

Mursi ve üç üst düzey Müslüman Kardeşler lideri, "Mısır'da istikrarı bozmak için yabancı terör örgütleriyle komplo kurmak" suçlamasından Mayıs 2015'te ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Davada 16 kişi de idam cezası almıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU