Yüz Amerikalı kadını 7 milyon dolar dolandıran 8 Nijeryalı tutuklandı

Nijeryalı 8 adam, 10 yıl süren ve mağdurlardan 7 milyon dolar çalınan dolandırıcılık nedeniyle Güney Afrika'da mahkeme karşısına çıktı

Mağdurların çoğunu, çevrimiçi çöpçatanlık sitelerinde aşkı arayan savunmasız dullar veya boşanmış kişiler oluşturuyor (Unsplash)

Yetkililere göre çoğu Amerikalı 100'den fazla kadın, 10 yıl süren ve onlara yaklaşık 7 milyon dolara (yaklaşık 67 milyon TL) mal olan Nijeryalı bir çöpçatanlık dolandırıcılığının hedefi oldu.

Dolandırıcı olduğundan şüphelenilen kişiler, çoğunluğu savunmasız dullar ve boşanmış kişilerden oluşan mağdurlarla çevrimiçi çöpçatanlık siteleri aracılığıyla temasa geçti.

Zanlıların sahte kimliklerle başkalarının kılığına girdiği ve romantik umutları olan kadınları kandırarak kendileriyle ilişki kurduklarına inandırdığı iddia edildi.

Dolandırıcıların, kadınlar tekliflerine kandıktan sonra kendilerine para göndermelerini sağlamak için onlara acıklı hikayeler uydurduğu öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaşları 33 ile 52 arasında değişen Nijeryalı 8 adam, ABD'nin önderlik ettiği ve FBI, Gizli Servis, Interpol ve Güney Afrika'nın Hawks Ağır Ticari Suçlar Soruşturma ekibini içeren büyük çaplı bir küresel operasyonun ardından, söz konusu dolandırıcılık iddiası nedeniyle salı günü Cape Town'da tutuklandı.

BBC, grubun perşembe günü ABD'ye olası iadelerini bekledikleri Güney Afrika'da mahkeme karşısına çıktığını bildirdi. 

Zanlılar hakkında hem Teksas hem de New Jersey'de, aralarında kara para aklama, ağırlaştırılmış kimlik hırsızlığı ve posta ve havale yoluyla dolandırıcılık tasarlamanın da bulunduğu suçlardan dava açıldı.

Hawks, zanlıların salı sabahı Güney Afrika'nın başkentinde bir dizi eve yapılan şafak baskınlarında gözaltına alındığını söyledi. 

Sekiz adamın hepsinin Nijerya kökenli Black Axe adlı ulusaşırı organize suç örgütüyle bağları olduğu düşünülüyor. 

Hawks sözcüsü Albay Katlego Mogale, salı günü yaptığı basın açıklamasında, "dolandırıcıların mağdurları korkutup azarladığını, onların hayatlarını mahvettiğini ve sonra ortadan kaybolduğunu" söyledi.

Zanlılar "mağdurları bulup onlarla temasa geçmek için sosyal medya ve çevrimiçi çöpçatanlık sitelerini kullandı" ve sonra "iddiaya göre neden paraya ihtiyaçları olduğuna dair miras almak için vergi ödemeleri, zorunlu yurtdışı seyahatleri, zor durumda bırakan borçlar gibi acıklı hikayeler uydurdu."
 


Zanlıların, mağdurları nakit para vermeye ikna etmenin yanı sıra onların banka bilgilerine erişebilmek ve bunları değiştirebilmek için e-posta hesaplarını yönlendirdiği de öne sürüldü.

Grubun ağına düşürdüğü iddia edilen mağdurların çoğu ABD'den olsa bile; zanlılar komşuları, ebeveynleri, arkadaşları ve aileleri dahil evlerine yakın kişileri hedef almakla da suçlandı. 

FBI, 2011'den bu yana yaklaşık 100 kişinin elinden flört dolandırıcılığı yoluyla toplamda 100 milyon Güney Afrika randından (yaklaşık 67 milyon TL) fazla para alındığını söyledi.

Yetkililer ne mağdurların ne de zanlıların ismini kamuoyuna açıkladı. 

Öte yandan baskında tutuklanan iki erkek kardeşin komşusu, BBC'ye baskınla uyandığını ve "cana yakın" adamların suç faaliyetlerine karışmış olabileceğini öğrendiğinde şaşırdığını söyledi. 

Komşu, kardeşlerin evine her hafta aralarında 2021 model bir Mercedes Benz ve bir Ferrari'nin de olduğu yaklaşık 10 lüks otomobilin ziyarete geldiğini fark ettiğini belirtti.

Suçlu bulunmaları halinde şüphelilerin her biri ABD'de 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU