Rus istihbaratının ölüm listesindeki Çeçen komutan, İstanbul'da koronavirüse yenildi

Hem birinci hem de ikinci Çeçen-Rus Savaşı'na katılan Çeçenlerin ünlü komutanı Temurbulatov, yıllar boyunca ağır silahlardan ve hava bombardımanlarından kurtuldu ama İstanbul'da koronavirüse yenik düştü

Temurbulatov (sağ arkada, bayrağı tutuyor) Çeçen komutan Şamil Basayev'in en yakın arkadaşlarından biriydi / Fotoğraf: Temurbulatov Aile Arşivi

Çeçen komutan denilince akıllara gelen ilk isimlerden biri Şamil Basayev. On yıllar boyunca Çeçenistan başta olmak üzere Kafkasya'nın birçok bölgesinde Ruslarla ve Rusya destekli milislerle savaştı. Silahların gölgesinde Kafkas şehirlerini dolaşan ünlü komutanın hemen yanında, onu gölgesi gibi takip eden biri vardı: Hasan Temurbulatov.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın dört bir yanına dağılmış Rusya muhalifi Çeçenler, Basayev'in en yakın silah arkadaşlarından biri olan Temurbulatov'u "Kazbek" adıyla biliyordu.

1992 yılında Abhazya'daki savaşa da 1994'teki I. Çeçen-Rus Savaşı'na da 1999'daki II. Savaşa da Basayev'in yanında katıldı.

Çeçenistan'da çekilmiş nadir fotoğraflarında hep Basayev'in arkasındaydı.

Kaçırılan ablası ve yeğeni hala kayıp

Bu yüzden Moskova'nın nefretini çekmesi geç olmadı. Rusya'nın Çeçen dosyasında ismi hep çok arananlar listesinde kaldı.

Ölüm listelerine adı girdi. O bulunamayınca ailesi hedef oldu. Kaçırılan ablası ve yeğeninin hala nerede olduğu bilinmiyor.

 

Temurb.jpeg
Çeçenler arasında Kazbek olarak bilinen Temurbulatov, I. ve II. Çeçen Savaşı ile Abhazya'daki savaşa da katılmıştı / Fotoğraf: Temurbulatov Aile Arşivi

 

Tıpkı birinci savaşta olduğu gibi ikinci savaşta da yaralandı. Tedavi olmak için Türkiye'ye geldi. Savaş bitince geri dönmedi ve çok sayıda Çeçen gibi Türkiye'de kaldı. Artık sıcak savaşın dışındaydı ve ailesiyle ilgilenmeye başladı. Kafkas dağlarının hızlı komutanı İstanbul’da Hadijat, Ayşa ve Medina isimli 3 kız büyüttü. 

İsmi suikast listesindeydi

Kızlarından biri, "Babalarını savaşta kaybetmiş çocuklara da babalık yapmaya çalışırdı. Sadece biz değil onlar da ikinci babalarını kaybetti" diyor ve ekliyor:

"Her an ölümü bekleyerek yaşadı. Evden çıkarken bir daha giremeyeceğini düşünerek çıkardı. Bizim de kendisini hep güzel hatırlamamızı istedi."

Kazbek'in ölüme hazırlıklı olması boşuna değildi. Yetkili makamlar onu Ruslar tarafından suikasta uğrayabileceği konusunda bilgilendirmişti.

İstanbul'da öldürülen çok sayıda Çeçen gibi Rusların takip ettikleri arasındaydı. Türk vatandaşlığı vardı ve bu yüzden ruhsatlı silah alması zor olmadı.

 

Basayev Temurb.jpeg
Şamil Basayev ve Hasan Temurbulatov

 

15 gün komada kaldı

Temurbulatov'u bir istihbarat tetikçisinin silahından çıkan kurşunlar değil, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılan koronavirüs buldu. 

Hastalığının 15. günü fenalaşan Temurbulatov, yoğun bakıma kaldırıldı ve 30 gün boyunca bilinci kapalı bir şekilde yattı. Hastalığının 45. gününde ise hayatını kaybetti. "Kazbek", önceki gün Başakşehir Ahmet Yesevi Camii'nden kılınan cenaze namazının ardından Çeçenistan'a 2 bin kilometre uzaklıktaki bir mezarlıkta defnedildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU