Son tutuklamalarla birlikte Maltepe Cezaevi'ndeki yabancı casus sayısı en az 21'e yükseldi

Rusya ve İsrail'e çalıştıkları iddia edilen 2 şebekenin ayrı operasyonlarla çökertildiği belirtiliyor. Geçen haftalarda da bir İran casus şebekesi Van'da yakalanmıştı

Fotoğraf: AA

Milli İstihbarat Başkanlığı'nın (MİT) son haftalarda Türkiye'deki yabancı ülke casuslarına yönelik yaptığı operasyonlar dikkat çekiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son operasyon haberi İsrail'in gizli servisi MOSSAD'ı ilgilendiriyor. 

Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre Türkiye'de İsrail istihbarat servisiyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle 15 şüpheli gözaltına alındı.

Filistin ve Suriye vatandaşı bu kişiler "uluslararası casusluk" suçlamasıyla tutuklanarak Maltepe Cezaevi'ne gönderildi. 

6 Rus ajan İstanbul ve Ankara'da yakalandı

Ekim ayının ilk haftasında ise uzun süren bir takip operasyona dönüştürülmüş ve Rusya istihbaratına çalışan 6 kişi İstanbul ve Antalya'da gözaltına alınmıştı. 

Güvenlik kaynakları, bu casusların Türkiye'deki Çeçen muhaliflere suikast hazırladığının tespit edildiğini belirtiyor. Yakalanan casusların 5'i Rus 1'i ise Özbek.

FSB ve MOSSAD ajanları aynı cezaevine gönderildi

Rusya casuslarının adli soruşturması İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülüyor.

Savcılığın tutuklama talebiyle sulh ceza hakimine gönderdiği kişiler, "siyasal ve askeri casusluk" suçlamasıyla tutuklanarak, MOSSAD çalışanlarının tutulduğu Maltepe Cezaevi'ne gönderildi. 

Şu anda İstanbul'un en yeni cezaevlerinden biri olan Maltepe Cezaevi'nde 6'sı Rusya'ya, 15'i ise İsrail'e çalışmakla suçlanan 21 kişi tutuklu.

Başka casusların da burada utulup tutulmadığına ilişkin bir bilgi bulunmuyor. 

İran casuslarına operasyon

24 Eylül'de benzer bir operasyon İran sınırındaki Van'da gerçekleşti. Hedefte, Suriye iç savaşına katılmayı reddeden İranlı eski bir askeri yakalayarak İran'a kaçırmaya çalışan bir casus şebekesi vardı.

8 kişilik şebekenin 2'si İran için çalışan istihbarat ajanıydı. Operasyonla yakalanan bu kişiler de tutuklandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU