Sudan'ın devrik lideri Ömer el Beşir 2 ay sonra ilk kez ortaya çıktı

Askeri Geçiş Konseyi tarafından gözaltında tutulan ve yolsuzluk yapmakla suçlanan el Beşir savcılığa ifade verdi

El Beşir, "kara para aklamak ve resmi olmayan hediye kabul etmekle" suçlanıyor / Fotoğraf: Reuters

Sudan'ın eski cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, nisan ayında darbeyle devrildiğinden bu yana ilk kez ortaya çıktı. 

Başkent Hartum’daki savcılığa götürülmek üzere kaldığı cezaevinden çıkarılan devrik liderin sürekli gülümsemesi ve beraberindeki  güvenlik görevlileriyle sohbet etmesi dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hartum Başsavcısı Aladdin Abdullah gazetecilere yaptığı açıklamada, el Beşir’in “resmi olmayan bir şekilde hediye kabul etmek, kara para aklamak ve yabancı para birimi bulundurmakla” suçlandığını söyledi.

Savcı, el Beşir’e suçlamalara cevap verme şansı verildiğini de aktardı. Eski cumhurbaşkanının avukatları gazetecilerin sorularını cevaplamaktan kaçındı.

30 yıl yönetimde kaldıktan sonra aralık ayında başlayan protestoların ardından gelişen süreçte ordu, 11 Nisan'daki darbeyle Ömer el Beşir yönetimine son verdi.
 

 

Ordu tarafından gözaltına alınan el Beşir, Hartum’un kuzeyinde bulunan Mavi Nil bölgesindeki cezaevinde tutuluyordu.

Ordu ve protestocular, el Beşir’in devrilmesinin ardından ülkeyi önümüzdeki üç yıl boyunca yönetecek bir geçiş konseyinin kurulmasını müzakere ediyordu. Ancak 3 Haziran’da Hartum’daki protestolarda güvenlik görevlilerinin dağıtma eylemi sırasında hayatını kaybetmesi, söz konusu müzakerelerin dondurulmasına sebep oldu.

Şimdilik yönetimi elinde bulunduran Askeri Geçiş Konseyi (AGK), tek taraflı geçici bir hükümet kurulacağını ve 9 ay içerisinde seçime gidileceğini açıklamıştı.

AGK’nın açıklamasını reddeden Sudan muhalefeti ise, bir an önce sivil iktidara geçilmesi talebiyle ülke genelinde sivil itaatsizlik çağrısı yapmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU