İlginç sohbet!

Ekonomik savaşlar, bugün dünyadaki yeni soğuk savaşın en önemli yönleridir. Bedeli daha da ağır olabilir

Fotoğraf: Reuters

Kovid-19 pandemisiyle ilgili ihtiyati kısıtlamaların hafifletilmesiyle ortaya çıkan olumlu atmosferden faydalandım.

Çalkantılı koşulların bir süredir görüşmemize izin vermediği bir arkadaşla bir araya geldim.

O anın olayları hakkında, söylediklerini konsantrasyon ve derinlikle düşünmeme neden olan ilginç bir sohbeti vardı.

Sohbet, bugünün dünyasındaki ekonomik koşullar ve ana sahnelerde temsil edilen en önemli özellikleri hakkındaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yani, 'pandeminin sona ermesinden sonra ekonominin açılması ve sonuçları hakkında insanların yakından hissettiği olumlu psikolojik durum nedeniyle dünya genelinde finansal piyasaların performansında önemli bir artış', 'pandeminin bir sonucu olarak kısa olmayan bir durgunluğun ardından yüksek talep oranları nedeniyle petrol ve gaz fiyatlarındaki önemli artış' ve 'bu artışa, küresel ekonomiyi vurabilecek ve durgunluktan dönüşü engelleyebilecek bir enflasyon durumuna ilişkin haklı korkuların eşlik etmesi' hakkındaydı.

Aynı şekilde dünya çapında tedarik zincirlerinin bozulması ve en önemli uluslararası limanlarda ticari konteyner gemilerinin hareketindeki önemli gecikmelerle ilgili büyük bir darboğaz durumu söz konusu.

Bu durum, malların varışında gecikmeye neden oluyor, yılın en önemli mevsiminde, yani aralık ayına denk gelen geleneksel tatil mevsiminde ticareti tehdit ediyor.


İlk bakışta mesele salt ve soyut bir 'ekonomik durum' gibi görünebilir.

Ancak daha fazla odaklanma ve düşünmeyle, şu anda yaşananların en büyük kaybedeninin aslında aktif bir şekilde etkilenen Çin ekonomisi olduğu bizim için netleşecek.

Bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin performans sonuçları açıklanırken, beklenen ve açıklanan karşılaştırıldığında elde edilen büyüme oranında keskin bir düşüş olduğunu görüldü.

Tabii ki Çin'in tamamen ithal ettiği bir ürün olan petrol fiyatlarında önemli bir artışla üretim maliyetinin artması da doğal.

Sonuç olarak, getiriler düşüyor ve hayati tedarik zincirlerindeki devasa ve benzeri görülmemiş gecikmeler; üretim hızı ve buna eşlik eden nakit akışı planlarında önemli bir düşüş sonrasında Çin üretim makinesini fabrikalarında da vurdu.

Dolayısıyla şu anda olduğu gibi, Çin'e karşı ticaret savaşı sahnelerinin kulislerinde gizli bir sahne daha olabilir.

Bu bağlamda aynı nedenler devam ederse, bir varil petrolün fiyatının 100 dolar bariyerini aşmasını beklemek teorik olarak mümkündür.
 

 

Sohbetimize hâkim olan ikinci sahne ise sivil devletin rolünün önemi ve kuvvetler ayrılığının gerekliliği.

Bu önemli noktanın açılmasının nedeni, devlet kurum ve sistemlerine karşı çıkan, karşısına çıkanları şiddet ve cinayetle tehdit eden kanun kaçağı mezhepçi terörist milislerin başını çektiği Lübnan ve Irak'taki acı ve üzücü olaylardı.

Yargı, adalet ve seçim kurumlarına mezhepçi söylemlerine tam olarak 'uymadıkları' için yapılan itirazlar, iki ülkede kimlik bütünlüğünü, coğrafi sürdürülebilirliği ve tabii ki iç barışı tehdit ediyor.

Bugün Batı dünyasının yüzlerce yıl önce yaşadıklarına tıpatıp benzeyen sahnelere tanık oluyoruz.

Tek siyasi söylem, yeryüzünde Allah'ı temsil edenlerin hakkı olarak görülürken Batı, kuvvetler ayrılığının pratik ve fiili bir şekilde gerçekleştirildiği bir sistemle hukukun üstünlüğünü kurarak bu konudaki konumunu belirledi.

Nihayetinde sokaklar, dini bir fetva, siyasi söylem veya kamuoyu nedeniyle öfke ve itirazla hareket etmiyor.

Sivil devlet, kurumları ve araçlarıyla, muhalefeti ve kaosu kesin çerçeveler içinde kodluyor.

Dini ve mezhepsel özellikler gibi duygusal faktörler, aşırı keskin kutuplaşma nedeniyle sivil denklemden hariç tutuluyor.

Yasal tavan, istisnasız herkesi kapsayan bir tavan olmaya devam ediyor.

Barışçıl yürüyüşler sloganı altında makineli tüfekler ve omuzdan ateşlemeli roketatarlarla terör örgütü yandaşlarının mafya görüntüleri, Beyrut ve Bağdat sokaklarında dolaşıyor.

Bu suç gruplarının, güvenliği bozma suçlamasıyla tutuklanması gerekiyor ve dünyanın saygın hiçbir ülkesinde yeri bulunmuyor.

Ekonomik savaşlar, bugün dünyadaki yeni soğuk savaşın en önemli yönleridir. Bedeli daha da ağır olabilir.

Ulusların endüstrilerinde sivil devlet, kurumların durumuna ve tam ve eksiksiz güçler ayrılığı ilkesine dayanır.

Bu, daha önce acı tecrübeler yaşamış ve geçmişin ibretleriyle dolu tarihin derslerini bize öğrettiği için mükemmel bir seçimdir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU