Can Ataklı: F-16 konusunda gerçek olmayan bilgi verilmesinin altında yatan ne?

"Bu iktidar Türkiye’ye bunu yaşatıyor. Ancak her zamanki gibi üste çıkıp 'dünyaya kafa tutuyormuş gibi görünmeyi' ihmal etmiyor"

Fotoğraf: AA

Korkusuz yazarı Can Ataklı, ABD’nin "Washington F-35 krizini çözmek için F-16 vermeyi teklif etti" diyen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı doğrulamamasıyla ilgili bir köşe yazısı kaleme aldı.

Ataklı, bugünkü köşe yazısının ilgili kısmında “Son iki gün içinde dünyaya yine rezil kepaze olduk” görüşünü dile getirdi ve şunları yazdı:

İtibar açısından. Samimiyet açısından. Güvenirlilik açısından Yine ağır hasar aldık. Birincisi: 10 çok gelişmiş ileri demokrasi ülkesinin büyükelçileri adil yargılanma yapılmadığını, hukukun üstünlüğünün çiğnendiğini ileri sürerek Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını istedi. İkincisi: Erdoğan Amerika’nın F-35’lenden alacağımıza karşılık F-16 vermek istediğini söyledi. Erdoğan’ın sözleri 6 saat sonra Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlandı.

Bu iktidar Türkiye’ye bunu yaşatıyor. Ancak her zamanki gibi üste çıkıp “dünyaya kafa tutuyormuş gibi görünmeyi” ihmal etmiyor. Bu iki konuda da iktidar yetkilileri ve yandaşları ateş püsküren açıklamalar yapıyor, ama nafile, dünya AKP iktidarından seslere kulak asmıyor hiç. Kavala konusu aslında bu iktidarın çok büyük ayıbıdır ama işin içinde “intikam hırsı” olunca bir şey yapılamıyor. Peki, Amerika’nın Erdoğan’ı yalanlamasına ne diyeceğiz?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konu hakkında birkaç diplomat ve emekli askerle görüştüğünü ifade eden Ataklı, şöyle yazdı: 

Hepsinin ortak görüşü, “Devlet ciddiyeti hiç kalmadı. Erdoğan’ın çevresinde yanlış isimler var, bunlar muhtemelen hızlı çöküşü görüyorlar ve panik halinde hata üzerine hata yapıyorlar” şeklindeydi.

Bir emekli asker “Kurnazlık yapmaya kalkmışlar, belli ki F-16 talebi masaya getirildiğinde, bunun parası teslim edilmeyen F-35 uçaklarına sayılmasını isteyeceklerdi. Ama danışmanların Erdoğan’ı yanlış bilgilendirince ortaya bu korkunç hata ve Türkiye’nin yalanlanması durumu çıktı” dedi.

Bir emekli havacı general de “Sanıyorum F-16’yı üreten şirket Ankara’ya ‘siz talep edin sonra bunları F-35’lere karşı sayılmasını istersiniz’ demiş. Ama Reuters talebi erken açıklayınca bizimkilerin basireti bağlanmış” dedi.

 

Korkusuz, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU