ABD'den F-35 uçaklarıyla ilgili açıklama: Türkiye’nin programdan kademeli çıkışının üretime olumsuz etkisi yok

F-35 programı yetkilisine göre S-400 anlaşmazlığa rağmen Türk şirketler savaş uçağı için parça üretmeye devam ediyor

Fotoğraf: Reuters

Lockheed Martin F-35 programı yöneticisi Greg Ulmer, Ankara'nın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alma planı nedeniyle var olan anlaşmazlığa karşın Türk şirketlerinin F-35 parçaları üretmeye devam ettiklerini söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Ulmer, ABD hükümetinin Türkiye'yi F-35 programından kademeli olarak çıkarmaya başlama planlarının bu yıl şirketin üretimini etkilemeyeceğini açıkladı.

F-35 programının ana tedarikçileri olan Raytheon Co RTN.N ve United Technologies adlı şirketlerin olası birleşmesine de değinen Ulmer, bu konuda da  endişesi olmadığını söyledi.

 

F-35 Trump Reuters.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

ABD’li yetkili, bu durumun da F-35 programına bir etkisi olmayacağını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin F-35 teslimatını durdurabileceği açıklaması üzerine "Türkiye F-35'lerin sadece müşterisi değil, aynı zamanda üretim ortağıdır." demişti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savunma Sanayi Başkanlığı, F-35 savaş uçağı projesinde Türk şirketlerinin uçağın, gövdesinden motoruna kadar 19 bölümünde  yedi ayrı Türk savunma sanayi firmasının imzası bulunduğunu açıklamıştı.

ABD'li yetkililer F-35'lerdeki blokenin kalkması için Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 füze sisteminden vazgeçmesini ön koşul olarak sunuyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU